Vairogdziedzera un vēdera dobuma orgānu ultrasonoskopijas datu apkopojums reimatisko slimību pacientiem, kas lieto bioloģiskos slimību modificējošos antireimatiskos līdzekļus - Šmerlinga, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2019)
Mūsdienās reimatisko slimību ārstēšanā aizvien biežāk tiek pielietoti bioloģiskie slimību modificējošie medikamenti. Bažas par jau tā paaugstināto onkoloģisko slimību risku reimatisko slimību pacientiem liek aizdomāties par to, vai bioloģiskiem medikamentiem ir ietekme uz šo risku un vai terapija ietekmē izmaiņas vairogdziedzerī un vēdera dobuma orgānos, ko var izvērtēt ar ultrasonoskopijas metodi. Darba mērķis: Apkopot un izvērtēt ultrasonoskopijas datus vairogdziedzerim un vēdera dobuma orgāniem pacientiem, kas saņem bioloģiskos slimību modificējošos anti– reimatiskos līdzekļus Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, lai konstatētu biežāk sastopamās izmaiņas un noteiktu to nozīmi reimatiskās slimības norisē. Metode: Pacientu dati apkopoti no P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā Reimatoloģijas centra poliklīnikas daļas ambulatorajām kartēm. Pētījumā iekļauti reimatisko slimību pacienti, kas lieto bioloģiskos slimību modificējos anti-reimatiskos medikamentus un pēdējā gada laikā ir veikuši plānveida ultrasonogrāfijas izmeklējumu vairogdziedzerim un vēdera dobuma orgāniem P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. Datu statistiskā apstrāde veikta ar IBM SPSS Statistics 22.0 programmu. Rezultāti: Pētījumā iekļauti 202 pacienti, no tiem 61,4% (n=124) bija sievietes un 38,6% (n=78) bija vīrieši. Pacientu vidējais vecums (Me) bija 51 gads (IQR=37,75-58,00). Vidējais (Me) slimības ilgums 8 gadi (IQR=5,00-13,00). Visvairāk pētāmā pacientu grupā bija ar reimatoīdā artrīta diagnozi (34,2%). Ankilozējošais spondilīts – 28,7%, psoriātisks artrīts – 25,2%, juvenils idiopātisks artrīts – 11,9%. Biežākā ultrasonogrāfijas atradne vēdera dobuma orgāniem bija aknu steatoze (30,2%), tālāk sekoja nieru cistas (5,0%) un žultsakmeņi (5,0%), aknu cistas (4,0%), hroniskas nieru parenhīmas izmaiņas (3,0%), abdomināla limfadenopātija (2,5%) un aknu hemangioma (2,5%). Vairogdziedzera biežākās patoloģiskās USG atradnes bija TIRADS 3 (28,7%), tālāk sekoja hronisks tireoidīts (14,4%), TIRADS 2 (11,9%) un vienam pacientam konstatēts TIRADS 4. Mūsu pētījumā tika konstatēta asociācija starp PsA un aknu steatozi (p=0,020; OR=2,17), PsA un žultsakmeņiem (p=0,024), kā arī AS un aknu steatozi (p=0,027; OR=2,27). Konstatēta arī asociācija starp PsA un TIRADS 3 (p=0,023; OR=2,15). Kā arī konstatēta korelācija starp pacientu vecumu un vidējo DAS28 slimības aktivitātes indeksu. Secinājumi: Pētījuma rezultāti parāda, ka vairāk kā pusei pacientu ir konstatētas patoloģiskas atradnes vairogdziedzera un/vai vēdera dobuma orgānu USG izmeklējumā. 4 Lielākajai daļai pacientu konstatētas labdabīgas ultrasonoskopijas atradnes. Vēderdobuma orgānu USG aknu steatoze ir visbiežākā atradne, vairogdziedzera USG – TIRADS 3. Nozīmīgas atradnes vēdera dobuma ultrasonogrāfijā bija abdomināla limfadenopātija (n=5), vairogdziedzera izmeklējumā – TIRADS 4 (n=1), kas nosaka nepieciešamību veikt tālākus izmeklējumus, lai apstiprinātu vai noliegtu šo izmaiņu labdabīgo dabu.

Nowadays biological disease modifying drugs are increasingly used in the treatment of rheumatic diseases. Concerns about the already increased risk of oncological diseases in patients with rheumatic diseases suggest, that biological drugs have an impact on this risk and whether the treatment affects the thyroid and abdominal organs, which can be assessed by ultrasonoscopy. Aim: to collect and evaluate ultrasonoscopic data for thyroid and abdominal organs in patients receiving biological disease-modifying anti-rheumatic drugs at Pauls Stradiņš Clinical University Hospital to detect the most frequent changes and determine their role in rheumatic disease. Method: Patient data are collected from outpatient maps of the Outpatient Clinic of the Center for Rheumatology at Pauls Stradiņš Clinical University Hospital. The study includes patients with rheumatic diseases who use biological disease-modifying anti-rheumatic drugs and have undergone a scheduled ultrasound examination for thyroid and abdominal organs over the past year at P. Stradiņš Clinical University Hospital. Statistical analyse of data was performed with IBM SPSS Statistics 22.0 program. Results: The study included 202 patients, of whom 61.4% (n = 124) were women and 38.6% (n = 78) were male. The mean age of patients (Me) was 51 years (IQR = 37.75-58.00). Mean (Me) disease duration is 8 years (IQR = 5.00-13.00). Most patients in the study were diagnosed with rheumatoid arthritis (34.2%). Ankylosing spondylitis - 28.7%, psoriatic arthritis - 25.2%, juvenile idiopathic arthritis - 11.9%. The most common ultrasound finding in the abdominal organs was liver steatosis (30.2%), followed by kidney cysts (5.0%) and gallstones (5.0%), liver cysts (4.0%), chronic renal parenchymal changes (3,0%), abdominal lymphadenopathy (2.5%) and hepatic hemangioma (2.5%). The most common pathological USG deposits in thyroid were TIRADS 3 (28.7%), followed by chronic thyroiditis (14.4%), TIRADS 2 (11.9%) and one patient with TIRADS 4. Our study found an association between PsA and liver steatosis (p = 0.020; OR = 2.17), PsA and gallstones (p = 0.024) as well as AS and liver steatosis (p = 0.027; OR = 2.27). An association between PsA and TIRADS 3 was also found (p = 0.023; OR = 2.15). There also was a correlation between patient age and mean DAS28 disease activity index. 6 Conclusions: The results of the study show that more than half of patients have been diagnosed with abnormalities in the USG examination of thyroid and / or abdominal organs. Most patients found benign ultrasonoscopic findings. Liver steatosis is the most common finding in USG of abdominal organs, USG of thyroid - TIRADS 3. Significant findings in abdominal ultrasonography were abdominal lymphadenopathy (n = 5), thyroid examination - TIRADS 4 (n = 1), which requires further testing to confirm or confirm deny the benign nature of these changes.
Thyroid gland and abdominal ultrasound data in rheumatic diseases with biologic disease – modifying antirheumatic drugs therapy
Keywords: Medicīna; reimatiskās slimības; vairogdziedzera ultrasonogrāfija; bioloģiskie medikamenti; vēdera dobuma orgānu ultrasonogrāfija