Farmakovigilance un psihotropo zāļu patēriņš Latvijā - Vrubļevska, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2011)
Promocijas darbs veltīts farmakovigilances sistēmas ieviešanas un psihotropo zāļu patēriņa pētījumiem. Paralēli negaidīto blakus efektu (adverse drug reactions (ADR)) ziņojumu statistikas un psihotropo zāļu patēriņa statistikas pētījumiem veikta farmaceitu un farmaceitu asistentu aptauja. Latvijā farmaceitiem ir ļoti maza pieredze farmakovigilances pētījumos un farmaceiti baidās dot viltus informāciju. ADR atklāšanu traucē datu bāzu par medikamentu pārdošanu pacientiem trūkums. Psihotropo zāļu patēriņa pētījumus mēs veicām Latgalē un Rīgā. Antidepresantu patēriņu pētījām Rīgā un reģionos. Mūsu pētījums parādīja, ka antidepresantu patēriņš Latvijā ir daudz mazāks nekā citās Eiropas valstīs. Zāļu patēriņa aprēķinus definētajās diennakts devās uz 1000 iedzīvotājiem dienā papildinājām ar farmaceitu aptauju datiem, kuri apliecināja zāļu cenu nozīmi pacienta lēmuma pieņemšanā par zāļu pirkšanu, kā arī garīgo pacientu bažas par viņu atstumšanu sabiedrībā. Atslēgvārdi: Farmakovigilance, farmaceiti, farmaceitu asistenti, psihotropās zāles, aptauja.

The doctoral thesis is devoted to studies on pharmacovigilance system in Latvia and use of psychotropic drugs. In parallel with studies on statistics of adverse drug reactions (ADR) reporting, we surveyed pharmacists and pharmacist’s assistants to reveal reasons that hamper ADR reporting. We found that ADR reporting activity is low and pharmacists are afraid to give false reports, as well as they do not have access to patient’s medication data basis. Studies on use of psychotropic drugs we carried out in Latgale and in Riga, but use of antidepressants in regions and Riga. The use of antidepressants in Latvia is much lower than in other EU countries. Additionally to the calculated use of psychotropic drugs in defined daily dose per 1000 inhabitants per day, we surveyed pharmacists and pharmacist’ assistants. The obtained data confirm the impact of drug price on patient’s decision to buy or not medicine and mental patients worries about their rejection in society. Key words: Pharmacovigilance, pharmacists, pharmacist assistant, psychotropic drugs, survey.
Pharmacovigilance and use of psychotropic medicines in Latvia
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Medicīna un farmācija; Medicīna; Veselības aprūpe