Darba aizsardzība - darbinieka drošības priekšnoteikums - Dāvidsons, Māris (Latvijas Universitāte, 2013)
Darba aizsardzības normatīvais regulējums Latvijā atbilst visām Eiropas Savienības izdotajām direktīvām, un ir vairākas reizes uzlabots, lai maksimāli pasargātu darbiniekus no iespējamajām traumām. Neskatoties uz to, Latvijā ik gadu nelaimes gadījumos darbā cieš vairak kā 1000 darbinieku, tāpēc būtu nepieciešams pārskatīt normatīvo regulējumu darba aizsardzības jomā. Bakalaura darba mērķis - izpētīt normatīvo regulējumu darba aizsardzības jomā. Uzzināt, vai tas ir pietiekams, lai pasargātu darbiniekus no iespējamajām traumām darba vietās. Lai īstenotu darbam izvirzītos mērķus un uzdevumus, tiek aplūkots gan nacionalais, gan starptautiskais regulejums, kā arī veikti pētījumi par darba aizsardzības jautājumiem. Darbā tiek norādīts uz normatīvā regulējuma nepilnībām, kā arī sniegti iespējamie risinājumi. Viens no tiem- noteikt „Darba vides padomju” izveides nepieciešamību uzņēmumos.

Occupational health and safety legislation in Latvia corresponds to all directives issued by European Union, and it has been improved several times, to give maximum protection to employees against possible work injuries. Nevertheless, there are more than 1000 employees suffering from work injuries in Latvia every year, therefore it is advisable to revise regulatory framework in occupational health and safety. The goal of the Bachelor’s Paper is to investigate the laws and regulations in occupational health and safety. To find out if they are sufficient to protect employees from all possible injuries at their workplace.. To pursue the goals and objectives the paper looks at national and international framework, and does research on occupational health and safety questions. The work states the drawbacks of regulatory framework, as well as gives the possible solution. One of the ways is the necessity of forming ‘’Working environmental council’’ in enterprises.
Labor protection as employees safety precondition
Keywords: Juridiskā zinātne