Plaša spektra beta laktamāžu producējošo Gram negatīvo baktēriju epidemioloģija plaša profila slimnīcā - Saule, Māra (Latvijas Universitāte, 2008)
Laika periodā no 2007.gada septembra līdz 2008.gada marta veikts Latvijā pirmais epidemioloģiski aprakstošs retrospektīvs un prospektīvs pētījums par ESBL producējošiem mikroorganismiem. Pētījuma mērķis ir noskaidrot iespējamos riska faktorus, infekciju lokalizāciju, izplatību nodaļās un iespējamos uzliesmojumus P.Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā. Pamatojoties uz literatūrā aprakstītiem pētījumiem pasaulē, tika izveidota anketa. Par katru ESBL pozitīvu pacientu, ko ziņoja laboratorija, tika aizpildīta anketa. Datu statistiskā analīze veikta datu apstrādes programmā Epi Info 3.4.1. No 40 pētījumā iekļautiem pacientiem 65% ir vīrieši un 35% sievietes. Vidējais vecums ir 61 gads. Vislielākais infekciju skaits bijis 2007.gada oktobrī un novembrī. Laboratorijā izdalītās ESBL producējošās baktērijas ir P. mirabilis, K. pneumoniae un E. coli. Vadošie riska faktori ir iepriekšēja antibiotiku lietošana (85%), urīna katetri (77,5%) un operācijas (62,5%). Pētījumā tika noskaidroti riska faktori, kas saskan ar pasaules pētījumu rezultātiem. Tā kā ESBL producējošo mikroorganismu rezistence palielinās, tad ieteicams izrakstos atzīmēt ESBL infekciju un norādīt konkrētu antibiotiku rezistenci.

A descriptive retrospective and prospective study was conducted from September 2007 – March 2008 on ESBL producing microorganisms. Our objective was to identify possible risk factors, localization of infection, spread in departaments and possible outbreaks in P.Stradins Clinical University Hospital. The questionary created was based on the literature about the surveys worldwide. There was distributed a questionary about each ESBL patient reported by the laboratory. The statistical analysis of the data had been made with the help of the data processing program Epi Info 3.4.1. From the 40 patients that were surveyed, gender distribution among males were 65% and 35% among females. The average age was 61 years.The infections were in October and November 2007. ESBL producing bacterias in laboratory were P. mirabilis, K.pneumoniae and E. coli. The highest risk factors were previous use of antibiotics (85%), urine catheters (77,5%) and operations (62,5%). Our surveillance study identified the risk factors that match with worldwide researches. As resistance of ESBL producing pathogen increases, it is recommended to mention ESBL producing bacteria infection and show resistence towards the precise antibiotics.
Epidemiology of ESBL producing Gram negative bacterias in general hospital
Keywords: Medicīna