Uztvertā vecāku pārraudzība, smēķēšanas un/ vai alkohola lietošanas biežums pusaudžiem no pilnām un nepilnām ģimenēm. - Reide, Signe (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījuma mērķis bija izpētīt sakarības starp uztverto vecāku pārraudzību un alkohola lietošanas biežumu pusaudžiem no pilnām un nepilnām ģimenēm. Datu ievākšanai tika izmantota Vecāku uzraudzības aptauja ( Parental Monitoring Scale, Stattin & Kerr, 2009), kas sastāv no 24 jautājumiem, kas atspoguļo vecāku uzraudzības veidus., (t.i., ko vecāki zina, pusaudžu atklātība, kontroles sajūta, vecāku kontrole). Apgalvojumi tiek vērtēti pēc Likerta skalas 5 punktu sistēmā (1- „nekad”, 5- „vienmēr”). Un alkohola lietošanas biežuma aptauja (Youth risk behavior survey. Division of adolescent and school health, CDC, 1993.g.). Attiecīgā aptauja sastāv no 5 jautājumiem. Respondentiem tiek lūgts izvērtēt katru jautājumu un atzīmēt atbilstošu atbildi. Katrai atbildei ir konkrēts punktu skaits un vērtējot rezultātus, attiecīgi, respondents, kurš ir ieguvis vairāk punktu, ir lielāks alkohola lietošanas līmenis. Pētījumu grupu veido pusaudži, kas mācās 9.-11. Klasēs. Grupas dalībnieku vecums variē no 15 līdz 17 gadiem. Kopumā pētījumā piedalījās 98 respondenti, no kuriem 36 pusaudži ir no nepilnas ģimenes un 62 no pilnas ģimenes. Bakalaura darbs pamatots uz pētījumiem un teorētiskām atziņām, kas aplūko tādas tēmas kā uztvertā vecāku pārraudzība, alkohola lietošanas biežums un to sakarība pusaudžiem no pilnām un nepilnām ģimenēm. Pētījuma gaitā tika noskaidrots, ka nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp uztverto vecāku pārraudzību un alkohola lietošanas biežumu pusaudžiem no pilnām un nepilnām ģimenēm.

The purpose of the study was to investigate the correlation between the monitoring of perceived parents and the frequency of alcohol use among adolescents from full and part-time families. For data collection, Parental Surveillance Survey (Parental Monitoring Scale, Stattin & Kerr, 2009) was used, which consists of 24 questions that reflect parental monitoring. (I.e. what parents know, adolescent openness, control, parental control). The allegations are evaluated on the Likert scale on the 5 point system (1- "never", 5- "always"). And the survey on the use of alcohol (Youth risk behavior survey, Division of Adolescent and School Health, CDC, 1993). The relevant questionnaire consists of 5 questions. Respondents are asked to rate each question and mark an appropriate answer. Each answer has a specific score and the results are judged, respectively, the respondent who has won more points has a higher level of alcohol use. The study group consists of adolescents who study at grades 9-11. In classes. The group age range varies from 15 to 17 years. In total, 98 respondents participated in the study, of which 36 adolescents were from incomplete families and 62 from the full family. Bachelor's thesis is based on research and theoretical knowledge that deals with issues such as perceived parenting, the frequency of alcohol use and their relationship to adolescents from full and part-time families. The study found that there is no statistically significant difference between the monitoring of perceived parents and the frequency of alcohol use among adolescents from full and part-time families.
Perceived parental control, smoking and / or alcohol use in adolescents from full and single families.
Keywords: Psiholoģija; Uztvertā vecāku pārraudzība; alkohola lietošanas biežums; pusaudzis; Perceived parental supervision; frequency of alcohol use