Potenciālo jūras vēja parku ietekme uz ainavu Baltijas jūras Kurzemes piekrastē - Ugule, Dace (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba tēma ir „Potenciālo jūras vēja parku ietekme uz ainavu Baltijas jūras Kurzemes piekrastē”. Darbam tika izvirzīts mērķis izvērtēt potenciālo jūras vēja parku būvniecības rezultātā radīto ietekmi uz ainavu kā vienu no Latvijas jūras piekrastes resursiem. Lai to noskaidrotu, tika veikts pētījums, kura mērķis bija pētīt Kurzemes piekrastes atpūtnieku un vietējo iedzīvotāju viedokli par iespējamo vēja elektrostaciju parku izveidi, to ietekmi uz vidi, kā arī izvērtēt sauszemes un jūras ainavas nozīmīgumu. Maģistra darba mērķa sasniegšanai kā viena no galvenajām pētījuma metodēm tika izmantota anketēšana. Tā tika veikta Pāvilostā un Jūrkalnē, kur attīstītāji jau praktiski izvērtē vēja elektrostaciju būvniecību jurā. Iegūtie rezultāti atklāj, ka pludmales apmeklētājiem un vietējiem iedzīvotājiem ir svarīga piekrastes sauszemes un jūras ainava un tās pašreizējā stāvokļa saglabāšana. Ar anketēšanas metodes palīdzību tika konstatēta un analizēta vēlamākā jūras vēja parka atrašanās vieta, vērtējot turbīnu atrašanās attālumu no krasta. Izmantojot ekonomiskās novērtēšanas metodi - „vēlēšanos maksāt” metodi – tika konstatēts, ka 19% Jūrkalnes un 30% Pāvilostas iedzīvotāju būtu gatavi maksāt par jūras vēja parku novietošanu tālāk no krasta, tādējādi saglabājot esošo jūras ainavu. Aptaujā iegūtie dati turpmāk var tikt izmantoti, lai izvērtētu attīstītāju piedāvāto vēja parku būvniecības ieceru ietekmi uz ainavas vizuālo un sociālekonomisko aspektu, turpinātu padziļinātāku izpēti par ainavas nozīmi piekrastē, kā arī sniegtu informāciju Latvijas piekrastes telpiskās attīstības pamatnostādņu ieviešanā, realizējot tālākos rīcības plānus. Atslēgas vārdi: vides ekonomiskais novērtējums, jūras ainava, piekrastes tūrisms, vietējie iedzīvotāji

The theme of master work is "Potential impact of offshore wind parks on the landscape of the Baltic Sea Kurzemes coast". The aim of the research is to assess the impact of potential offshore wind park building on the landscape as one of the Latvian coastal resources. Taking into account this aim, the research was carried to assess opinion of Kurzeme coastal vacationers and local residents about potential wind park development, wind park impact on the environment and assess the land and sea landscape importance. The questionnaire was one of the main methods to reach the aim of the master work. It took place in Pāvilosta and Jūrkalne, where developers are already evaluate wind power building in the sea. The results of research show that coastal and marine landscapes and the maintenance of the current situation are important aspects for local residents and visitors of seaside. With questionnaire method, evaluating the turbine location distance from the coast, was found and analyzed the most preffered offshore wind park location site. Using economic valuation method - "willingness to pay" method - it was found that 19% of Jūrkalne and 30% of Pāvilosta residents would be willing to pay for offshore wind park location further from the shore, in this way preserving the marine landscape. The results of the survey can be used to evaluate offered wind farm building project impact on the landscape visual and socio-economic aspects, continue deeper research on importance of coastal landscapes as well as to provide information for implementation on coastal spatial development framework of Latvia and related action plans. Key words: offshore wind park, economic evaluation of environmental, seascape, coastal tourism, local residents
Potential impact of offshore wind parks on the landscape of the Baltic Sea Kurzemes coast
Keywords: Vides zinātne