Deminutīvu semantika plašsaziņas līdzekļu tekstos - Špakova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbs „Deminutīvu semantika plašsaziņas līdzekļu tekstos” ir veltīts deminutīvu semantikas izpētei plašsaziņas līdzekļos. Darba mērķis ir izpētīt, kādu semantiku deminutīvi var izteikt plašsaziņas līdzekļu tekstos, kā arī noskaidrot, kāpēc un kādās situācijās tie tiek izmantoti. Deminutīvu semantika var variēties, proti, viens un tas pats deminutīvs var izteikt ļoti lielu emociju vai jūtu klāstu. Tas var izteikt vai nu mazu izmēru, vai arī pozitīvas/negatīvas emocijas, vai abus faktorus vienlaicīgi – mazu izmēru un pozitīvas vai negatīvas emocijas. Tāpēc ir interesanti noskaidrot, kādiem mērķiem deminutīvi tiek izmantoti. Darbā apskatīti tikai lietvārdu deminutīvi, kas darināti ar sešiem piedēkļiem: -iņ-, -īt-, -ul-, -el-, -uk- un -ēn-. Plašāk ir analizēts piedēkļu -iņ- un -īt- lietojums. Deminutīvi pētīti dažādos kontekstos, kur tie izsaka gan pozitīvu, gan negatīvu semantiku. Darbā secīgi aplūkotas dažādas deminutīvu lietošanas situācijas un deminutīvu semantika kontekstā. Atslēgvārdi: lietvārdu deminutīvi, mazs izmērs, pozitīvs un negatīvs vērtējums, pozitīvas un negatīvas emocijas, komunikatīvās funkcijas.

The thesis „Semantics of Diminutives in Mass Media Texts” studies the semantics of diminutives in mass media. The aim of the paper is to research what kind of semantics diminutives may express in the texts of mass media, as well to clarify what for and in which situations they are used. The semantics of diminutives may vary in different ways. One and the same diminutive may express wide range of emotions or feelings. It may express either small size, or positive/negative emotions, or both factors simultaneously – small size and positive or negative emotions. In this way, it appears to be interesting finding out the purposes diminutives are used for. In this work are reviewed only noun diminutives, which are formed using six suffixes: -iņ-, -īt-, -ul-, -el-, -uk- and -ēn-. The use of suffixes -iņ- and -īt- is analysed wider. Diminutives are examined in various contexts, where they express positive and negative semantics. In the course of work are reviewed diminutives’ various use situations and diminutives semantics in context. Keywords: noun diminutives, small size, positive and negative assessment, positive and negative emotions, communicative functions.
Semantics of Diminutives in Mass Media Texts
Keywords: Filoloģija