Dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, kas izpaužas kā netaisnīgu cenu uzspiešana vai piemērošana, tās tiesiskais regulējums - Greķe, Inese (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darba temats „Dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, kas izpaužas kā netaisnīgu cenu uzspiešana vai piemērošana, tās tiesiskās tiesiskais regulējums” ir aktuāls tiesību doktrīnā un piemērošanas praksē pastāvošo pretrunu un neskaidrību dēļ. Darba mērķis ir izplatītāko cenu veidu, kuras ir uzskatāmas par netaisnīgām Konkurences un LESD izpratnē, apzināšana un pareizas tiesību normu piemērošanas prakses iezīmēšana attiecībā uz dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izpaužas kā netaisnīgu cenu piemērošana un uzspiešana. Darbā analizētais dominējošā stāvokļa jēdziens un attiecībā uz to izdarītie secinājumi ir attiecināmi uz Konkurences likuma 13.panta 1.daļā noteikto tā saucamo „klasisko dominējošo stāvokli” un neattiecas uz šī panta 2.daļā noteikto dominējošo stāvokli mazumtirdzniecībā. Nodaļā „Dominējošā stāvoklis un tā konstatēšana” autore apskata dominējošā stāvokļa definīciju Konkurences likuma un Eiropas Savienības Tiesas judikatūras izpratnē. Tiek analizēti dominējošā stāvokļa pamatelementi un izdarīti secinājumi par dominējošā stāvokļa konstatēšanu. Nodaļā „Dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas jēdziens” tiek analizēta dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, galvenokārt ļaunprātīgas izmantošanas jēdziens un tā izpratne Eiropas Savienības tiesībās un Latvijas tiesu praksē. Nodaļā „Netaisnīgu cenu uzspiešana vai piemērošana kā dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana” ir apkopoti izplatītākie netaisnīgu cenu veidi Konkurences likuma 13.panta 1.daļas 4.punkta un Līguma par Eiropas Savienības darbību 102.panta a.punkta izpratnē, to piemērošanas un uzspriešanas pazīmes. Nodaļā „Dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas tiesiskie attaisnojumi” tiek apskatīta tiesisko attaisnojumu koncepcija, iespējamie tiesisko attaisnojumu veidi un to piemērošanas iespējas. Darba izstrādes gaitā tika izpētīta dominējošā stāvokļa, tā konstatēšanas un ļaunprātīgas izmantošanas doktrīna, paralēli analizējot Eiropas Savienības Tiesas, Latvijas Republikas tiesu un Konkurences padomes praksi, īpaši koncentrējoties uz lietām par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izpaužas kā netaisnīgu cenu uzspiešana vai piemērošana. Papildus darba izstrādē autore izmantoja Eiropas Komisijas paziņojumus, vadlīnijas un citus ieteikumu tiesību („soft law”) avotus saistībā ar dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas institūtu. Darba rezultātā autore izdarīja secinājumus, galvenokārt identificējot dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas, kas izpaužas kā netaisnīgu cenu uzspiešana vai piemērošana, tiesību piemērošanas problēmas, sniedza iespējamos risinājumus.

The subject of the paper is “Abuse of dominant position that occurs as imposition or application of unfair prices, its legal adjustment” is a topical because of contradictions and problems in current law doctrine and enforcement. Research target is a generalization of prices types practiced on a large scale that are seemed to be unfair under the Competition Law and the Treaty of the Functioning of the European Union and to outline the proper enforcement of law of the abuse of dominant position that occurs as imposition or application of unfair prices. Analysis and all conclusions made in this paper shall be referred to so-called “classical dominant position” incorporated in the Paragraph 1 of Section 13 of the Competition law and shall not be applied to the dominant position in the retail trade. Chapter “Dominant position and its determination” deals with the definition of the dominant position in the light of the Competition Law and the jurisprudence of the Court of Justice of the European Union. There are revised basic elements of the dominant position and made conclusions regarding determination of dominant position. In chapter “The concept of an abuse of dominant position” are analyzed an abuse of dominant position, in particular the concept of “abuse” and its comprehension in the jurisprudence of the Court of Justice of the European Union and courts of Republic of Latvia. In the chapter “Imposition or application of unfair prices as abuse of dominant position” are summed up the types of unfair prices in the meaning of the Paragraph 1, Clause 4 of Section 13 of the Competition law and the Clause a. of Section 102 of the Treaty of the Functioning of the European Union, indications to its imposition or application. In the chapter “Objective justifications of the abuse of dominant position” is revised the conception of objective justifications and possible defenses might be used by the dominant firm. Within the research there was studied a doctrine of the dominant position, its determination and abuse, by studding in parallel the jurisprudence the Court of Justice of the European Union, courts of Republic of Latvia and Competition Council, focusing in particular on cases about the abuse of dominant position that occurs as imposition or application of unfair prices. Author additionally has been using European Commission notifications, guidelines and similar soft law sources regarding the abuse of dominant position. Consequently author made conclusions, mainly by recognizing the problems of the abuse of dominant position that occurs as imposition or application of unfair prices law enforcement, gave possible development.
Abuse of dominant position that occurs as imposition or application of unfair prices, its legal adjustment
Keywords: Juridiskā zinātne