Iepriekš novērtētu zaudējumu pielīgšanas problemātiskie aspekti - Ivanovs, Reinis (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbā analizēti divi civiltiesiski prasījumi: prasījums par zaudējumu atlīdzību līgumtiesībās un prasījums par iepriekš novērtētiem zaudējumiem. Maģistra darbā tiek pētīts abu prasījumu saturs, piemērošanas problemātiskie aspekti un sniegts salīdzinājums ar analoģiskiem tiesību institūtiem ārvalstīs. Darbā analizēta iepriekš novērtētu zaudējumu institūta vēsturiskā attīstība un piemērošanas prakse Anglijā un Vācijā. Autors sniedz padziļinātu Latvijas Republikas Augstākās tiesas sprieduma lietā SKC-3/2023 analīzi, tajā ietverto vērtējumu par zaudējumu atlīdzību līgumtiesībās un iepriekš novērtētiem zaudējumiem. Maģistra darbā ir sniegts vērtējums par iepriekš novērtētu zaudējumu iederību Latvijas tiesību sistēmā, par potenciālajiem riskiem šī institūta piemērošanā un tā saderību ar līgumsoda regulējumu Civillikumā.

The Master’s thesis analyses two civil claims: a claim for damages in contract law and a claim for liquidated damages. The Master’s thesis examines the content of both claims, the problematic aspects of their application and compares them with analogous legal institutions in other countries. The thesis analyses the historical development of the institute of liquidated damages and its application in England and Germany. The author provides an in-depth analysis of the judgment of the Supreme Court of the Republic of Latvia SKC-3/2023, its analysis of damages in contract law and liquidated damages. The Master's thesis provides an assessment of the compatibility of liquidated damages in the Latvian legal system, the potential risks in the application of this institute and its compatibility with the regulation of contractual penalties in the Latvian Civil Law.
Problematic aspects of the pre-estimated losses
Keywords: Juridiskā zinātne; līguma pārkāpums; zaudējumu atlīdzība; iepriekš novērtēti zaudējumi; līgumsods