Stresa noturības, uzmanības adaptācijas un sirds ritma variabilitātes rādītāju saistība ar jauniešu miega raksturu - Valuže, Laura (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba mērķis bija novērtēt saistību starp stresa noturību, uzmanības adaptāciju, sirds ritma variabilitāti un jauniešu miega raksturu. Lai to paveiktu tika izmantotas gan subjektīvas (miega dienasgrāmata un Epvorta miegainības skala), gan objektīvas metodes (sirdsdarbības ritma pieraksts un divi psihofizioloģiski testi no Vīnes testu sistēmas stresa noturības un uzmanības adaptācijas novērtēšanai). Tika iegūta miegainības pakāpe, stresa noturības un uzmanības adaptāciju raksturojošas absolūtās vērtības, kā arī mainīgie lielumi, kas raksturo simpātiskās un parasimpātiskās aktivitātes attiecību. Izpētot šo lielumu savstarpējās korelācijas, tika secināts, ka statistiski būtiskas korelācijas nav. Darbs tika izstrādāts no 2013. gada decembra līdz 2014. gada jūnijam Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Cilvēka un dzīvnieku fizioloģijas katedrā sadarbībā ar Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmiju. Atslēgvārdi: miegs, sirds ritma variabilitāte, stresa noturība, uzmanības adaptācija.

SUMMARY Title - The connection between frustration tolerance, attention adaptation, heart rate variability and sleep quality of young adults. The aim of this study was to asses the relationship between stress tolerance, attention adaptation, heart rate variability and sleep quality of young adults. To do this it was used both subjective (sleep diary and the Epworth Sleepiness Scale) and objective methods (heart rhythm registration and two psychophysiological tests from the Vienna Test System in order to asses stress tolerance and attention adaptation). The level of sleepiness, stress tolerance and attention adaptation characterizing absolute values and variables that characterize the sympathetic and parasympathetic activity relationships were obtained. By examining the size of correlation, it was found that the correlation is not statistically significant. The work was developed from the December in 2013 to the June in 2014 in The University of Latvia, Faculty of Biology, Human and Animal Physiology Department, in cooperation with the Riga Teacher Training and Educational Management Academy. Keywords: sleep, heart rate variability, stress tolerance, attention adaptation.
The connection between frustration tolerance, attention adaptation, heart rate variability and sleep quality of young adults
Keywords: Bioloģija