Sodāmība, tās aktualitātes un problemātika - Zāģere, Liene (Latvijas Universitāte, 2022)
Sodāmība laiku gaitā ir bijusi aktuāla tēma. Tā ir ne tikai juridiskās sekas cilvēka rīcībai, izdarot noziedzīgu nodarījumu, bet arīdzan risks, ka personas turpmākā dzīve būs ierobežota. Autore bakalaura darbā pēta sodāmības vēsturisko attīstību, sodāmības jēdzienu mūsdienās, analizē noziedzīgu nodarījumu recidīva ietekmi uz sodāmības noteikšanu, kā arī pēta un analizē nepilngadīgo institūtu saistībā ar sodāmību un tās ietekmi uz nepilgadīgajiem. Darba mērķis ir apzināt sodāmības institūta aktualitātes un problemātiku, pētot arī ārvalstīs – Krievijas Federācijā, Lietuvas Republikā un Norvēģijas karalistē noteikto regulējumu par sodāmību, lai noskaidrotu, kāds ir sodāmības regulējums šajās valstīs, kādas ir atšķirības no Latvijas Republikas (turpmāk tekstā- Latvija) regulējuma, kā arī, kas var tikt aizgūts no šīm valstīm un vai ir novērojamas, kādas būtiskas atšķirības un izmaiņas. Tiek apzināti lielākā daļa aizliegumi, kas izriet no sodāmības institūta. Tiek analizēta tiesu prakse, lai secinātu, kādas ir aktualitātes un problēmas sodāmības institūtā mūsdienās. Darba uzdevumi ir analizēt tiesību aktus, to tiesību normas, kas regulē katrā apskatītajā valstī sodāmības institūtu, izanalizēt iegūto informāciju, veikt anonīmu aptauju, lai uzzinātu sabiedrības viedokli par sodāmību Latvijas Republikas teritorijā, kā arī analizēt tiesu praksi, apskatot vispārējo tiesu, Latvijas Republikas Satversmes tiesas un Augstākās tiesas tiesību praksi. Atslēgas vārdi: sodāmība, recidīvs, tiesu prakse, Krimināllikums, aizliegumi.

Conviction has been a topical issue over time. It is not only the legal consequences of a person's conduct in committing a criminal offense, but also the risk that a person's future life will be limited. The author of the bachelor's thesis analises the historical development of criminal convictions; the concept of criminal convictions today, analyzes the impact of recidivism on the determination of criminal convictions, as well as studies and analyzes the juvenile institute in relation to criminal convictions and it’s impact on juveniles. The aim of the work is to identify the topicality and problems of the institute of convictions, studying the regulations on convictions in foreign countries - the Republic of Lithuania, the Russian Federation, and the kingdom of Norway, to find out as well as what can be borrowed from these countries and whether there are any significant differences and changes. The work identifies and analyzes the prohibitions arising from the institute of criminal record. The tasks of the work are to analyze the legal acts, the legal norms that regulate the institute of conviction in each country, to analyze the obtained information, to conduct an anonymous survey to find out the public opinion on conviction in the territory of the Republic of Latvia, and analise the practice of the Constitutional Court of Latvia and the Supreme Court of Latvia to conclude what are the current issues and problems in the regulation of the institute of conviction in the 21st century. Keywords: criminal record/conviction, recidivism, case law, Criminal law, prohibitions.
The challenging aspects regarding The criminal records
Keywords: Juridiskā zinātne; sodāmība; recidīvs; tiesu prakse; Krimināllikums; aizliegumi