Latvijas ekonomikas izaugsmi noteicošie faktori - Krasnopjorovs, Oļegs (Latvijas Universitāte, 2013)
Promocijas darba anotācija Nevienmērīga ekonomikas izaugsme pēdējo gadu laikā aktualizēja jautājumu par to vai Latvijā pastāv vismaz viens ekonomikas izaugsmes faktors, kas nav saistīts ar biznesa cikla svārstībām. Promocijas darba mērķis ir ar ekonometriskās modelēšanas metodēm noskaidrot Latvijas ekonomikas izaugsmi noteicošos faktorus, kā arī noteikt ar ekonometriskās modelēšanas metožu pielietojumu Latvijas gadījumā saistītās problēmas un to atrisināšanas iespējas. Pētījuma ietvaros tika identificēts galvenais Latvijas ekonomikas izaugsmi un reālās konverģences procesa noteicošais faktors – fiziskā kapitāla uzkrāšana. Analizēti arī citi faktori – tautsaimniecības nodrošinājums ar darbaspēku, cilvēkkapitālu un dabas resursiem; tautsaimniecības struktūras pārmaiņas; pasaules tehniskais progress un atpalicība no pasaules ražošanas potenciāla; reģionālais aspekts. Atslēgas vārdi: ekonomikas izaugsme, fiziskā kapitāla uzkrāšana, tehniskais progress, reālā konverģence.

Abstract of the Doctoral Thesis Uneven economic growth during the recent years raised the question whether any factor of economic growth aside business cycle fluctuations exists in Latvia. The aim of the Doctoral Thesis is to assess the factors of economic growth in Latvia using econometric modeling techniques, and to solve various problems that arise when such techniques are used in the case of Latvia. Research has identified the main factor of economic growth and real convergence process in Latvia - fixed capital accumulation. Other factors were analyzed as well: labour, human capital and natural resource endowment; changes of economic structure; world technical progress and country backwardness in respect to the world production frontier; regional aspects. Key words: economic growth, fixed capital accumulation, technical progress, real convergence.
Factors of Economic Growth in Latvia
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ekonomika