Ar D vitamīnu saistīto proteīnu VDBP un VDR kodējošo gēnu potenciālo molekulāro marķieru asociācija ar bronhiālās astmas risku Latvijas populācijā - Pļaviņa, Samanta (Latvijas Universitāte, 2023)
VDR un GC gēnu polimorfismi tiek uzskatīti kā D vitamīna līmeni ietekmējoši faktori ar iespējamu lomu dažādu slimību riskā. Lai novērtētu VDR un GC viena nukleotīda polimorfismu (rs2228570, rs1544410, rs7975232 un rs731236 VDR gēnā un rs7041, rs4588 GC gēnā) ietekmi uz bronhiālās astmas risku un D vitamīna līmeni, mēs veicām gadījuma kontroles pētījumu Latvijas populācijā, kura ietvaros ar RFLP metodi veicām pētīto ģenētisko variāciju genotipēšanu un seruma D vitamīna koncentrāciju noteikšanu pētītajās grupās. Lai gan nenoteicām statistiski būtiskas variāciju ietekmes uz seruma D vitamīna līmeni, konstatējām būtiskas pētīto lokusu asociācijas ar astmas risku – gan risku mazinošās, gan palielinošās ietekmes. Novērtējām arī pētīto VDR un GC gēnu polimorfismu funkcionālo ietekmi. Rezultāti liecināja par atsevišķu VDR lokusu lomu VDR gēna epiģenētiskajā regulācijā, transkripcijas faktoru piesaistē, RNS splaisingā un RNS sekundāro struktūru veidošanā.

VDR and GC gene polymorphisms are considered factors affecting vitamin D levels with a possible role in the risk of various diseases. In order to assess the effect of VDR and GC single nucleotide polymorphisms (rs2228570, rs1544410, rs7975232 and rs731236 in the VDR gene and rs7041, rs4588 in the GC gene) on the risk of bronchial asthma and vitamin D levels, we conducted a case-control study in the Latvian population, by genotyping studied genetic variations by RFLP method and determined serum vitamin D concentrations in the studied groups. Although we did not determine statistically significant effects of variations on serum vitamin D levels, we found significant associations of the studied loci with the risk of asthma - both risk-reducing and increasing effects. We also evaluated the functional effects of the studied VDR and GC gene polymorphisms. The results indicated the role of individual VDR loci in the epigenetic regulation of the VDR gene, the recruitment of transcription factors, RNA splicing and the formation of RNA secondary structures.
Association of potential molecular markers of genes encoding vitamin D-related proteins VDBP and VDR with the risk of bronchial asthma in the Latvian population
Keywords: Bioloģija; VDR; VDBP; GC; D vitamīns; SNP