Mantojuma pieņemšanas ar inventāra tiesību problemātika. - Onckulis, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2019)
Civillikuma 708. pantā ir noteikts, ka no pienākuma atbildēt par mantojuma atstājēja parādiem ar savu paša mantu mantinieks var atsvabināties, ja viņš izlieto inventāra tiesību. Ar inventāra tiesību likumā tiek paredzēta novirze no vispārējā universālās sukcesijas principa mantojuma tiesībās. Inventāra tiesības regulējums Latvijā pēc savas būtības nav grozīts ļoti ilgu laiku, kas līdz ar to rada ļoti plašas problēmas šī tiesību institūta būtības izpratnē, termiņa mērķī, procesuālajā regulējumā un tādējādi arī inventāra tiesības piemērošanā. Pētījuma rezultātā autors atklāj ļoti plašo inventāra tiesības institūta problemātiku, pierāda tās nozīmīgumu kopējā mantojuma tiesību tvērumā un tādējādi arī pierāda nepieciešamību pēc šī tiesību institūta regulējuma pārskatīšanas, aktualizācijas un pilnveidošanas.

Article 708 of the Civil Law of the Republic of Latvia states that an heir may avoid the duties to be liable with his or her own property for the debts of the estate, if he or she makes use of the inventory right. An inventory right acts as a deviation from the principal of universal succession in the inheritance law. Latvian regulation of inventory right has not seen major changes in a very long time, which, as a result, raises very broad problems within the understanding of the meaning of this judicial instrument, the purpose of its term, procedural regulation and therefore the adaptation of the inventory right. In this research author reveals a very wide range of issues arising from the regulation of inventory right, proves the importance of this judicial instrument in the whole scope of inheritance law and thus proves the need to review, update and improve this legal institution.
Problems regarding the acceptance of sucession with benefit of inventory.
Keywords: Juridiskā zinātne; mantojuma pieņemšana; inventāra tiesība; beneficium inventarii; inventāra saraksts; inventāra tiesības izmantošanas termiņš