Eiropas Savienības imigrācijas politikas ietekme uz dalībvalstu imigrācijas politikām: "postkomunistisko" un "ES dibinātājvalstu" bloku salīdzinājums - Ķipure, Unda (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba tēma ir “Eiropas Savienības imigrācijas politikas ietekme uz dalībvalstu imigrācijas politikām: "postkomunistisko" un "ES dibinātājvalstu" bloku salīdzinājums”. Imigrācija ir viens no 21.gadsimta izaicinājumiem gan pasaulē, gan arī ES globalizācijas, un tehnoloģiju attīstības dēļ. Balstoties uz tēmas aktualitāti, darbā izvirzīts izpētes jautājums – “Kā atšķiras ES īstenotās imigrācijas politikas ietekme uz dalībvalstu imigrācijas politikām “postkomunistisko valstu” blokā un “ES dibinātājvalstu” blokā?” Pētnieciskā darba teorētiskajā daļā tiek aplūkots politikas pārneses koncepts, elementi un tā analīzes metodes, savukārt empīriskajā daļā tiek veikta bloku analīze, izmantojot Dolovitza un Marša analīzes pieeju. Darbā izvirzītā hipotēze neapstiprinās, jo pastāv arī citi būtiski faktori, kas ietekmē politikas pārneses procesu.

Theme of the thesis is “European Union immigration policy influence on member states' immigration policies: comparison of the "post-communist" and "EU founding member states" blocks”. Immigration is one of challenges in 21st century both in international and EU level due to inreasing of globalization and technology tendencies. Reasearch question of the thesis is–“How is the impact of the EU`s immigration policy on member states` immigration policy different in the “post-communist” and “EU founding member states” blocks?” In theoretical part, the concept of policy transfer, as well as analysis approaches are explained. In empirical part comparison of both blocks has been made by using Dolowitz and Marsh analysis approach. In conclusion, hypothesis is rejected – due to other significant factors that influence policy transfer process.
European Union immigration policy influence on member states' immigration policies: comparison of the "post-communist" and "EU founding member states" blocks
Keywords: Politikas zinātne; Eiropas Savienība; politikas pārnese; imigrācijas politika; European Union; policy transfer