Eirozonas atbilstība optimālās vienotās valūtas zonas koncepcijai - Stālberga, Līga (Latvijas Universitāte, 2012)
Eirozona tiek uzskatīta par vienu no labākajiem vienotas valūtas zonas piemēriem, taču tikai 2012.gada sākumā ES līderi parakstīja Līgumu par stabilitāti, koordināciju un pārvaldību ekonomiskajā un monetārajā savienībā, paredzot stringrāku fiskālo kontroli un uzraudzību supranacionālā līmenī. Pētījuma mērķis ir analizēt Eirozonas atbilstību Optimālās valūtas zonas koncepcijai. Mērķa sasniegšanai izvirzītie uzdevumi: izanalizēt valstu ekonomisko attīstību ietekmējošos rādītājus; apkopot galvenos OVZ kritērijus; izanalizēt atbilstību OVZ kritērijiem EMS 1., 2. un 3. posma laikā; secināt, vai Eirozona kādā no tās attīstības posmiem atbilst OVZ koncepcijai. Iegūtie rezultāti liecina, ka nevienā no attīstības posmiem Eirozona neatbilst OVZ koncepcijai, tomēr katra posma laikā ir vērojams progress un virzība uz ciešāku integrāciju. Atslēgvārdi: Eirozona; Optimālā Valūtas zona; Ekonomikas un monetārā savienība; Ekonomiskā un politiskā integrācija.

Eurozone is being cinsidered as one of the best examples for single currency area, but only in the beginning of 2012 leaders of the EU signed Treaty on Stability, Coordination and Governance in the Economic and Monetary Union, providing stronger fiscal control and supranational supervision. Aim of the research is to analyze complience of Eurozone with the concept of Optimum Currency area. To achieve the aim, following tasks are set: analyze economic indicators affecting development of the country; summarize main criteria of OCA; analyze compliance of EMU in 1., 2. and 3. stage with OCA criteria; conclude if Eurozone in one of the development stages corresponds to concept of OCA. Results indicates, that Eurozone in none of it`s development stages corresponds to OCA concept, however in every stage progress towards closer integration is made. Keywords: Eurozone; Optimum currency area; Ekonomic and Monetary Union; Economic and political integration.
Compliance of Eurozone with the concept of Optimum currency area
Keywords: Ekonomika