Gramatiskā centra veidi palīgteikumā - Jablonska, Linda (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba nosaukums – Gramatiskā centra veidi palīgteikumā. Pētījuma mērķis ir raksturot gramatiskā centra veidus palīgteikumā pēc struktūras un morfoloģiskajām īpatnībām. Ekscerpētie piemēri analizēti, izmantojot aprakstošo metodi. Pētīti vienkārša teikuma struktūras shēmas pamattipi, gramatiskā centra morfoloģiskie tipi un gramatiskā centra uzbūve. Atsevišķa nodaļa veltīta redukcijai un redukcijas izpausmes formām palīgteikumā. Pētījuma rezultāti rāda, ka starp vienkāršu teikumu un palīgteikumu pastāv strukturāla līdzība, kas palīgteikumu ļauj analizēt pēc vienkārša teikuma struktūras shēmas. Plaši izplatīta ir gramatiskā centra redukcija palīgteikumā. Atslēgvārdi: predikatīvas vienības, teikuma struktūras shēma, vienkomponenta shēmas, divkomponentu shēmas, morfoloģiskie tipi, redukcija

The title of bachelor paper – Types of Syntactic Centre in Subordinate Clause. The objective of the research is to characterize types of syntactic centre in subordinate clause by structure and morphological peculiarities. Excerpted examples are analysed using descriptive method. Simple sentence pattern of basic types, as well as morphological types of syntactic centre are analysed. Separate part of the bachelor paper is devoted to reduction in subordinate clause. Results of research show – there is structural similarity between simple sentence and subordinate clause, that allows to analyse subordinate clause after simple sentence pattern. Reduction of syntactic centre in subordinate clause is widespread. Keywords: predicate units, structural sentence pattern, one-component patterns, two-component patterns, morphological types, reduction
Types of Syntactic Centre in Subordinate Clause
Keywords: Filoloģija