Latgales novadu uzņēmumu ekonomiskā situācija un to uzlabošanas iespējas - Stivriņa, Madara Vineta (Latvijas Universitāte, 2023)
Reģionu nevienlīdzība ir aktuāla problēma ar ko saskaras ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē. Latvijā Latgales reģions dažādos rādītājos, arī saisitībā ar uzņēmējdarbību atrodas sliktākā situācijā kā pārējie Latvijas reģioni. Lai saprastu iemeslu, ir nepieciešams izpētīt skrupulozāk Latgales novadu uzņēmējdarbības situāciju. Bakalura darba mērķis ir noskaidrot kāda sakarība pastāv uzņēmumu rādītājos un uzņēmumu atbalsta pasākumos dažādos Latgales novados, ar klasteru analīzes palīdzību sagrupējot šos Latgales novadus pēc dažādiem uzņēmumu rādītājiem par 2022. gadu, kā arī izstrādāt priekšlikumus uzņēmējdarbības uzlabošanai Latgales novados. Darba secinājumi ir, ka visām Latgales novadu pašvaldībām lielāka uzmanība jāpievērš jauniešu iesaistei uzņēmējdarbībā, paralēli ir jāveido vairāk izglītojošus seminārus novada iedzīvotājiem par uzņēmējdarbību un informatīvus seminārus par jaunākajām aktualitātēm saistībā ar uzņēmējdarbību arī pašiem uzņēmējiem.

Regional inequality is an actual problem faced not only in Latvia, but also in other parts of the world. In Latvia, the Latgale region is in a worse situation than the rest of Latvia's regions in various indicators, as well as in relation to entrepreneurship. In order to understand the reason, it is necessary to look at the business situation of Latgale districts in more detail. The aim of the bachelor's thesis is to find out the relationship between company indicators and business support measures in different regions of Latgale, by grouping these regions of Latgale according to different company indicators for the year 2022 with the help of cluster analysis, as well as to develop proposals for improving business in Latgale regions. The conclusions of the work are that all local governments of Latgale regions should pay more attention to the involvement of young people in business, in parallel, more educational seminars for the residents of the region about entrepreneurship and informative seminars about the latest news related to entrepreneurship should be held for the entrepreneurs themselves.
The economic situation of Latgale district companies and opportunities for their improvement
Keywords: Ekonomika; Latgales novadi; uzņēmumu rādītāji; uzņēmējdarbība; klasteru analīze