Attieksme pret sarunbotu uzticamību un vēlamo personību - Eihentāle, Inguna (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija pētīt attieksmi pret sarunbotiem vēlamām antropomorfiskām īpašībām. Aptaujāts 131 dalībnieks (67,9 % sievietes) vecumā 20 - 49 gadiem. Vairāk kā pusei dalībnieku bija iepriekšējā pieredze saskarsmē ar vismaz vienu sarunbotu. Dalībnieki aizpildīja aptauju “Uzticēšanās virtuāliem sarunvalodas aģentiem” (Trust in conversational agents, Müller et al., 2019), un Saīsināto 15 pantu Piecu faktoru personības aptauju (BFI - S, Lang et al., 2011). Visaugstāk vērtētas ar sarunbota kompetenci saistītās pazīmes, viszemāk vērtēts neirotisms. Novērota atšķirība humora un emociju atpazīšanas un izrādīšanas skalās starp dalībniekiem, kuriem ir vai nav bijusi saskarsme ar sarunbotu. Nozīmīgas saistības starp respondentu digitālām prasmēm un sarunbota pazīmēm netika novērotas.

The aim of the study was to investigate attitudes towards desirable anthropomorphic traits of chatbots. 131 participants (67.9% female) aged 20 - 49 were surveyed. More than half of the participants had previous experience interacting with at least one chatbot. Participants completed the Trust in conversational agents survey (Mueller et al., 2019) and the Short 15- item Five-Factor Personality Survey (BFI - S, Lang et al., 2011). Traits related to chatbot competence were rated highest, neuroticism lowest. For the humor and emotion recognition and display scales, a difference was found between participants who had had previous contact with the chatbot and those who had not. No significant associations were found between respondents' digital skills and chatbot trait ratings.
Attitudes Towards Chatbot Trust and Preferred Personality
Keywords: Psiholoģija; cilvēkfaktori; sarunboti; antropomorfisms; personība; uzticēšanās