Latvijas privātie pensiju fondi: jauniešu uztvere un attieksme - Riženkova, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2025)
Pensiju sistēma ir būtiska ikvienas sabiedrības ilgtspējīgas attīstības sastāvdaļa, taču tās efektivitāti ietekmē sabiedrības izpratnes un uzticības līmenis. Jauniešu zema interese par privātajiem pensiju fondiem rada riskus ilgtermiņa finansiālajai stabilitātei, padarot aktuālu nepieciešamību veicināt viņu iesaisti pensiju uzkrājumu veidošanā. Šī bakalaura darba mērķis ir izpētīt Latvijas pensiju sistēmas struktūru ar īpašu uzsvaru uz privātajiem pensiju fondiem un jauniešu uztveri un attieksmi pret tiem, kā arī sniegt priekšlikumus Latvijas pensiju sistēmas efektivitātes uzlabošanai un jauniešu lelākai iesaistei pensiju uzkrājumu veidošanā. Pētījumā tika veikta aptauja par jauniešu attieksmi pret privātiem pensiju fondiem, identificēti galvenie faktori, kas ietekmē viņu uztveri, un apkopoti iegūtie dati, sniedzot ieskatu jauniešu motivācijā un informētībā par pensiju uzkrājumiem. Atslēgvārdi: pensiju sistēma, privātie pensiju fondi, jaunieši, finanšu uzkrājumi. Bakalaura darbs sastāv no 63 lapām, 24 attēliem, 2 tabulām un 1 pielikumam. Darba praktiskajā daļā tika veikta aptauja par Latvijas jauniešu attieksmi pret pensiju uzkrājumiem un privātiem fondiem, kurā piedalījās 116 respondenti vecumā no 18 līdz 35 gadiem.

The pension system is an essential component of any society's sustainable development, but its effectiveness is influenced by the level of public understanding and trust. The low interest of young people in private pension funds poses risks to long-term financial stability, highlighting the need to promote their engagement in building pension savings. The aim of this bachelor's thesis is to examine the structure of Latvia's pension system with a particular focus on private pension funds and young people's perceptions and attitudes toward them, as well as to provide recommendations for improving the efficiency of Latvia's pension system and enhancing young people's engagement in building pension savings. The study included a survey on young people's attitudes toward private pension funds, identifying the main factors influencing their perceptions and summarizing the collected data to provide insight into young people's motivation and awareness regarding pension savings. Keywords: pension system, private pension funds, young people, financial savings. The bachelor's thesis consists of 63 pages, 24 figures, 2 tables, and 1 appendix. The practical part of the thesis included a survey on Latvian youth's attitudes toward pension savings and private funds, with 116 respondents aged 18 to 35 participating.
Latvian private pension funds: perception and attitude of young people
Keywords: Ekonomika; pensiju sistēma; privātie pensiju fondi; jaunieši; finanšu uzkrājumi