Laika perspektīvas saistība ar bērnībā piedzīvoto vardarbību uz ilgstošu laiku notiesātiem vīriešiem ar atšķirīgu ieslodzījuma vietā pavadīto laiku - Pope, Anete (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba mērķis bija noskaidrot, kādas ir laika perspektīvas faktoru saistības ar bērnībā piedzīvotās vardarbības veidiem uz ilgstošu laiku (virs 8 gadiem) notiesātiem vīriešiem; kā arī, kā kopējais piespriestais soda termiņš, izciestais sods ieslodzījuma vietā un bērnības vardarbības pieredze ietekmē laika perspektīvas faktorus. Respondenti: pētījumā piedalījās 63 notiesāti vīrieši, kuri atrodas šobrīd ieslodzījumā un kuru piespriestais soda termiņš ir 8 un vairāk gadi. Respondenti aizpildīja Bērnības traumas aptauja (Bernstein&Fink, 1995) un Zimbardo laika perspektīvas aptauja (Zimbardo&Boyd, 1999). Pētījumā apkopotie rezultāti uzrādīja, ka pastāv nozīmīgas saistības starp laika perspektīvas faktoriem, uzrādīto bērnībā piedzīvoto vardarbību, soda termiņu un ieslodzījumā pavadīto laiku. Starp būtiskākajām saistībām šajā pētījumā ir tas, ka vīriešiem, kuriem tiek piespriests lielāks soda termiņš, ir lielāka tendence kavēties negatīvajās bērnības atmiņās par bērnībā piedzīvoto emocionālo vardarbību. Rezultāti norādīja arī uz to, ka jo ilgāk ieslodzītais atrodas cietumā, jo vairāk tiek uzrādīta novārtā pamešanas un seksuālās vardarbības pieredze bērnībā. Novārtā pamešana nozīmīgi prognozē ieslodzītā vīrieša paļaušanos uz likteni cietuma apstākļos. Ieslodzītajiem, kuri ilgstošu laiku atrodas cietumā ir nozīmīgs negatīvās bērnības pieredzes retraumatizācijas risks, kas apstiprina psihologa darba nozīmīgumu cietumā.

The aim of the master’s thesis was to establish a link between time perspective dimensions and various types of abuse experienced in childhood in males sentenced to long imprisonment (over 8 years); as well as to determine how the total length of the prison term, the time already served and the experienced childhood abuse affect the factors of time perspective. The respondents that took part in the study were 63 convicted and currently imprisoned men sentenced to 8 or more years in prison. The respondents filled out the Childhood Trauma Questionnaire (Bernstein & Fink, 1995) and Zimbardo Time Perspective Inventory (Zimbardo&Boyd, 1999). The results of the study demonstrated significant relations among the time perspective factors, the revealed childhood abuse, the prison sentence and the time served. One of the most relevant conclusions is that the men sentenced to longer imprisonment tend to dwell more on the negative memories about the emotional abuse experienced in childhood. The results also indicate that the longer an individual spends time in prison, the more childhood neglect and sexual abuse gets reported. The childhood neglect is a significant predictor of relying on fate in the prison environment. The imprisoned individuals spending lengthy periods of time in prison have a substantial risk of getting re-traumatized by negative childhood experiences thus verifying the significance of a psychologist’s work in prison.
The Link Between Time Perspective and Childhood Abuse in Men Sentenced to Long Imprisonment with Varying Time Already Served
Keywords: Psiholoģija; laika perspektīva; bērnības trauma; ilgstošs ieslodzījums; notiesāti vīrieši; cietums