Bēgļu vēlmes un iespējas pārvietošanas procesa un pirmā pusgada laikā Latvijā - Krafte, Matīss (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā “Bēgļu vēlmes un iespējas pārvietošanas procesa un pirmā pusgada laikā Latvijā” uzmanība tiek veltīta Latvijā ieradušajiem bēgļiem un viņu viedoklim par galvenajām vajadzībām integrācijas procesā. Noslēguma darba mērķis ir izpētīt bēgļiem svarīgās vajadzības no bēgļu skatupunkta, lai izzinātu bēgļu integrācijas politikas problēmas Latvijā. Darba ietvaros tiek izvirzīti izpētes jautājumi – “Kādas bēgļu skatījumā ir to svarīgākās vajadzības, lai panāktu integrāciju Latvijā?” un “Kādas ir šī brīža Latvijas bēgļu integrācijas politikas problēmas un izaicinājumi?”. Darba teorētiskās daļas ietvaros tiekot prezentētam Alestera Egera un Elisonas Strengas bēgļu integrācijas indikatoru modelim, tas veido pētījuma daļas analīzes ietvaru. Pētījumā tiek izmantota kvalitatīvās izpētes metodes – izvēlētās kopas anketēšana un fokusgrupas intervija. Pētnieciskajai daļai sastāvot no divām savstarpēji saistītām daļām, tās pirmajā daļā tiek prezentēta interviju laikā ar bēgļiem iegūtā informācija par to svarīgākajām vajadzībām integrācijai Latvijā. Veicot bēgļu vajadzību salīdzināšanu ar pašreizējo Latvijas integrācijas politiku, pētījuma otrās daļas ietvaros tiek atklātas pašreizējās politikas problēmas un izaicinājumi. Pētījuma noslēgumā tiek secināts, ka, pirmkārt, bēgļu integrācijas politika Latvijā nesniedz pilnvērtīgu atbalstu bēgļu galveno vajadzību nodrošināšanai un, otrkārt, bēgļiem sniegtie atbalsta pasākumi nesasniedz mērķa grupu, līdz ar ko ir nepieciešams rast risinājumu, lai integrācijai nozīmīgie pasākumi tiktu bēgļiem pilnvērtīgi sniegti.

The bachelor thesis “Refugees’ preferences and possibilities during the time of resettlement and first half a year in Latvia” is concerned with refugees in Latvia and their attitude towards fundamental needs in the integration process. The aim of the final-year project is to research the most important needs from the refugee point of view, in order to discover strengths and weaknesses of the Latvian refugee integration policy. The thesis proposes the following research questions – “What are the most important needs in refugee point of view to integrate in Latvian society?”; “What are the present problems and challenges of Latvian refugee integration policy?”. The theoretical part of the work introduces refugee integration indicator model, developed by Alastair Ager and Alison Strang, which constitutes the analytical framework. Qualitative research methods, questionnaires and focus group interview, are used in the research. The research section is composed of two interrelated parts. The first part presents the information acquired during the focus group interview with refugees and reveals their needs for integration in Latvia. In the second part, with an aim to reveal current integration policy problems and challenges, a comparison of refugee needs for integration and Latvian integration policy is carried out. The research leads to a conclusion that, first of all, refugee integration policy in Latvia does not provide refugees with overarching support for their fundamental needs for integration and the policy requires improvements in the form of recommendations. Secondly and more importantly, the support activities that currently promote refugee integration does not reach the target group comprehensively, therefore it is essential to find a solution, in order for refugees to fully receive the necessary support.
Refugee preferences and possibilities during the time of resettlement and first half a year in Latvia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); integrācija; bēgļi; bēgļu integrācija; bēgļu vajadzības; integrācijas politika