Presuppozīcijas jēdziens Roberta Stalnakera filozofijā. - Turkopule, Marta (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā „Presuppozīcijas jēdziens Roberta Stalnakera filozofijā” salīdzināta semantiskā un pragmatiskā presuppozīciju analīze. Pirmajā nodaļā tiek sniegts ieskats presuppozīcijas jēdziena definīcijās un aprakstos, ko sniedz valodas filozofi- Dīdra Vilsone, Lauri Kartunens, Irēne Heima un Deivids Luiss. Otrā nodaļa sastāv no Roberta Stalnakera filozofijas vispārēja apskata. Tiek aprakstīti jēdzieni, kas ir nozīmīgi Stalnakera pragmatiskās presuppozīcijas izpratnei- iespējamo pasauļu teorija, propozīcijas, pragmatikas un semantikas nošķīrums. Darba trešā nodaļa sastāv no Roberta Stalnakera ieviestā pragmatiskās presuppozīcijas jēdziena apskata. Saskaņā ar pragmatisko konceptu, presuppozīcija ir propozicionāla attieksme, nevis semantiska relācija. Presuppozīcijas ir propozīcijas, kuras tiek pieņemtas pirms tiek veikts iecerētais lingvistiskais akts. Atslēgvārdi: Roberts Stalnakers, presuppozīcijas, pragmatika, formālā semantika

This bachelor thesis offers an account of distinction between semantic and pragmatic analysis of presuppositions. Chapter one gives the philosophical context for describing the notion of presupposition. This chapter provides an account of Deirdre Wilson’s, Lauri Karttunen’s, Irene Heim’s and David Lewis’s analysis of presupposition triggers, factive verbs, accommodation of presuppositions and context change. Chapter two contains an overview of the philosophy of Robert Stalnaker and the main notions, which are essential for understanding the pragmatic notion of presupposition- possible worlds semantics, propositions, pragmatics and semantics. Chapter three describes the notion of pragmatic presupposition in Robert Stalnaker’s philosophy. According to the pragmatic approach, presupposition is rather a propositional attitude than semantic relation. Keywords: Robert Stalnaker, presuppositions, pragmatics, formal semantics
The Notion of Presupposition in Robert Stalnaker’s Philosophy.
Keywords: Filozofija