Odoroloģiskā identifikācija - Krumpāne, Iveta (Latvijas Universitāte, 2016)
Jau 1965. gadā A. Vīnbergs un citi autori, kuri pirmie izstrādāja odoroloģiskās pētīšanas metodi – cilvēka identifikāciju pēc smaržas, pilnīgi pamatoti norādīja, ka identifikācija pēc smaržas jāizskata kā viens no pierādījumu atrašanas un nostiprināšanas veidiem, bet jautājums par personas, kurai ir tiesības uz aizstāvību, vainu jāpierāda pamatojoties uz visiem pierādījumiem lietā. Tiesa katrā gadījumā, objektīvi novērtējot pierādījumus pēc savas iekšējās pārliecības, var izlemt jautājumu par odoroloģiskās ekpertīzes rezultātu nozīmīgumu, ievērojot, to ka nevienam no pierādījumiem nav priekšrocības salīdzinājumā ar citiem pierādījumiem saskaņā ar Kriminālprocesa likumu. Bakalaura darba ietvaros izpētīta odoroloģiskās identifikācijas būtība un mērķis, kā arī odoroloģiskās identifikācijas metodes izmantošana noziedzīga nodarījuma apstākļu noskaidrošanai pēc noziedznieka atstātās smaržas. Analizēta smaržu un smaku pēdu meklēšanas, izņemšanas, saglabāšanas, identificēšanas un novērtēšanas specifika atšķirībā no citu pēdu konstatēšanas metodēm. Kā arī analizēta odoroloģiskās identifikācijas iegūto pierādījumu ticamība, attiecināmība un pieļaujamība personas vainas pierādīšanā.

Already in 1965 A. Vīnbergs and other authors who first developed odorologic research methods - Human identification by smell quite rightly pointed out that the identification of the perfume consider that one is no evidence of finding ways of strengthening, but the question of persons entitled to defense, guilt prove the basis of all evidence in the case. Each court case, an objective assessment of the evidence on his own inner convictions, may decide on the nominal value of odorologic expertises results significance, subject to proof that no one is not an advantage over other evidence in according with the Criminal Procedure Law. Bachelor work investigates the essence of the odorologic identification purposes as well odorological identification method offense clarification of circumstances after delinquent left Perfume. Analyzed smell/ stink – trace search, removal, preservation, identification of the assessment specifics unlike no other trace detection methods. And to analyze odorologic identification obtained reliability of the evidence, eligibility permissibility of personal convictions.
Odorological identification
Keywords: Juridiskā zinātne; Odoroloģija; Identifikācija; Ekspertīze; Pierādījumi