Latviešu valodas jautājums Latvijas preses skatījumā (1988-1991). - Celmiņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba “Latviešu valodas jautājums Latvijas preses skatījumā (1988-1991)” mērķis ir izpētīt, kā latviešu valodas situāciju ataino vairāki Trešās atmodas laikā iznākošie preses izdevumi: “Cīņa”, “Padomju Jaunatne”, “Literatūra un Māksla”, “Atmoda” un “Sovetskaja Latvija”. Padomju laika prese nav neitrāla, un tajā ir redzama simpātiju vai antipātiju paušana atsevišķiem politiskiem spēkiem, kā arī centieni ietekmēt lasītāju viedokli. Būtiskākās diskusijas noris par latviešu valodas statusa tiesisko nostiprināšanu – par Latvijas PSR Valodu likumu, kurš galu galā nespēj apmierināt nevienu no pusēm – ne latvieti, kurš ir nobažījies par savas valodas izzušanu no pasaules lingvistiskās kartes, ne cittautieti, kas ir satraucies par iespējām turpmāk mācīties un strādāt Latvijā. Darbam ir 4 nodaļas.

The objective of bachelor thesis “Issue of Latvian Language in the View of Press in Latvia (1988-1991)” is to explore, how the situation is interpretted in some press of Third Wake: „Cīņa”, „Padomju Jaunatne”, „Literatūra un Māksla”, „ Atmoda” un „ Sovetskaja Latvija”. Press in soviet times is not neutral, and in this press is for all to see promulgating symphaties or antiphaties to some political forces and aspirations to manipulate vith opinion of readers. The main discussions is about to consolidate legal status of latvian language – about a Latvian SSR, whith can not satisfy neither of both sides – neither latvian, witch is worried about his own language and that place in world linguistic map, no foreigner, witch is fter about possibilities to study and work in Latvia. Bachleor thesis have 4 chapters.
Issue of Latvian Language in the View of Press in Latvia (1988-1991).
Keywords: Vēsture