Vietējo iedzīvotāju attieksme pret tūrisma attīstību Aglonas novadā - Vilcāne, Sanita (Latvijas Universitāte, 2012)
Aglonas novads atrodas Latgales plānošanas reģionā, kura vēlamajā telpiskajā struktūrā tas ir iekļauts tūrisma attīstības zonā. Tas nozīmē, ka arī turpmāk novadā būs attīstīts tūrisms, tādēļ ir svarīgi noskaidrot vietējo iedzīvotāju attieksmi. Tā kā novadā galveno tūrisma objektu un plūsmu izvietojums ir nevienmērīgs, respektīvi, visattīstītākais tas ir Aglonas pagastā un Aglonas ciemā, bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, kā mainās vietējo iedzīvotāju attieksme pret tūrismu atkarībā no iedzīvotāju dzīvesvietas telpiskā novietojuma un no tā, vai viņi gūst personīgu labumu no tūrisma. Pētījuma rezultāti rāda, ka Aglonas novada iedzīvotāji kopumā ir labvēlīgi noskaņoti pret tūrismu. Tie iedzīvotāji, kuri gūst personīgo labumu no tūrisma vai arī dzīvo tūrisma plūsmu tuvumā, pauž lielāku atbalstu tūrisma pozitīvajām ietekmēm un lielāku noliegumu tūrisma negatīvajām ietekmēm nekā tie, kuri paši nav iesaistīti tūrisma nozarē vai arī dzīvo tālāk no galvenajām tūrisma plūsmām. Atslēgas vārdi: tūrisma ietekmes, telpiskās vienības, Likerta skala, attieksme pret tūrismu, Aglonas novads

Aglona novads is located in Latgale planning region, in which desirable spatial structure it is included in tourism development zone. It means that in the after years tourism will expand the same mixture as before, so it is important to find out local residents attitudes toward tourism. As disposition of tourism objects is unequal to be more precise most important tourism objects are placed in Aglona pagasts and Aglona village, the aim of this study was to find out if local residents attitude vary due to their domicile closeness to the most important tourism flows and due to the fact if they personally benefit from tourism. Results show, that Aglona novads residents are positively minded toward tourism development. Those residents who personally benefit from tourism or live closest to the most popular tourism attractions more admit tourism positive impacts and less admit tourism negative impacts than those who live further or do not personally benefit from tourism. Key words: tourism impacts, spatial units, Likert scale, attitude toward tourism, Aglona novads
Residents´ attitudes toward tourism development in Aglona novads
Keywords: Ģeogrāfija