Dzejniece Aspazija – literārā varone latviešu un ārzemju literatūrā - Grīnberga, Zane (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba autore ir Zane Grīnberga. Izstrādātā zinātniskā darba tēma ir dzejniece Aspazija – literārā varone latviešu un ārzemju literatūrā. Pētījums ir veikts par dzejnieci latviešu literatūras vēsturē. Bakalaura darbā, veicot pētījumu par dzejnieci Aspaziju, tika izmantotas salīdzinošā pētījuma metode un klasiskā literāro tēlu analīze, aplūkojot Jāľa Kalniľa biogrāfisko romānu „Rainis‖ (1977), Baľutas Rubess muzikālo lugu „Tango Lugāno‖ (1987), Roalda Dobrovenka biogrāfisko romānu „Rainis un viņa brāļi: viena dzejnieka septiņas dzīves‖ (1999), Kjāras Makoni garais stāsts „Sarkanā komēta: Kādas tikšanās hronika‖ (2001) un Saulcerītes Viese biogrāfiskais romāns „Mūţības spārni: Stāstījums par Aspazijas dzīvi‖ (2004). Salīdzinot Aspazijas tēlojumu minētajos literārajos darbos, nedaudz izmantotas ir feminisma idejas sieviešu literatūrā. Tēls bakalaura darbā ir pētīta vairākos aspektos, bet visspilgtāk analizētajos darbos izpaužas tieši Aspazijas un Raiľa attiecību tēlojums. Bakalaura darbā pētījums veikts salīdzinot, kā Aspazija tēlota minētajos literārajos darbos. Līdz ar to bakalaura darba izstrādes gaitā ir nonākts pie secinājuma, ka katrs autors ir centies radīt savu individuālo dzejnieces Aspazijas tēlu, balstoties uz viľas biogrāfijas faktiem un literatūras vēstures faktu avotiem. Katrā bakalaura darbā aplūkotajā literārajā darbā ir tieši vai netieši aprakstīta un analizēta Aspazijas biogrāfija. Šo darbu var izmantot skolnieki, studenti un pedagogi. Nozīmīgākie teksta atslēgas vārdi ir – latviešu dzejniece Aspazija, biogrāfiskā proza, Rainis.

The author of the Bachelor’s paper: Zane Grīnberga. The theme of the research paper: Poetess Aspasia – Literary Heroine in the Latvian and in the Foreign Literature. The research is carried out in Latvian due to the fact that in the paper there are used those the literary works translated in Latvian. In the research, the method of comparison and the common analysis of the literary characters were applied. The following literary works were used: biographical novel ―Rainis (1977) by Jānis Kalniľš, musical play ―Tango Lugāno” (1987) by Baľuta Rubess, biographical novel Rainis un viņa brāļi: viena dzejnieka septiņas dzīves (1999) by Roald Dobrovenky, Chiara Macconi’s long story Sarkanā komēta: Kādas tikšanās hronika (2001) un bibliographical novel Mūţības spārni: Stāstījums par Aspazijas dzīvi (2004) by Saulcerīte Viese. Character is a matter of research in various aspects; however, relationship between Aspasia and Rainis is illustrated the most expressively in the literary works. In the Bachelor’s paper, the research is carried out with a help of comparison of reflection of Aspasia in literary works mentioned above. The conclusion of the research is following: all the authors have tried to create their own image of the poetess on the basis of her biographical data and sources of the history of literature. In each literary work used in the research, there is a direct or indirect analysis and description of the biography of Aspasia. This research paper can be used by pupils, students and educators. Key words: Latvian poetess Aspasia, biographical prose, Rainis.
Poetess Aspasia – Literary Heroine in the Latvian and in the Foreign Literature
Keywords: Filoloģija