Augstas izšķirtspējas nacionāla mēroga sugu izplatības modelēšana: darba plūsma un rezultātu interpretācija bitēm (Hymenoptera: Anthophila) - Rubene, Betija (Latvijas Universitāte, 2025)
Datos balstītai dabas aizsardzības plānošanai trūkst informācijas par savvaļas bišu sugu izplatību, kā arī konkrētu sugu ekoloģiskajām prasībām. Pētījumā izstrādāta darba plūsma bišu sugu izplatības modelēšanai nacionālā mērogā, izmantojot strukturēti ievāktus un gadījuma rakstura novērojumu datus, tā izmēģināta divām modeļsugām. Rezultāti liecina, ka paraugošanas piepūles noviržu kontrole šādām datu kopām ir būtiska. Modeļu izvērtējumi sniedz ieskatu iegūto modeļu kvalitātē un uzticamībā, rezultāti – galvenajos modeļsugu izplatību noteicošajos vides mainīgajos. Dzīvotņu piemērotības projekcijas sniedz ieskatu sagaidāmajā modeļsugu izplatībā Latvijas teritorijā, kā arī ierosina jaunas potenciālās sugas atradnes Eiropā apdraudētajai pētereņu smilšbitei Andrena hattorfiana.

Data-driven conservation planning lacks information on the distribution of wild bee species, as well as their ecological requirements. This study developed a workflow for modeling the distribution of bee species at a national scale, using structured and opportunistic occurrence data, and tested it for two model species. The results show that controlling sampling effort biases for such data sets is essential. Model evaluations provide insight into the quality and reliability of the obtained models, and results provide insight into the main environmental variables determining the distribution of modeled species. Habitat suitability projections provide insight into the expected distribution of model species in Latvia, as well as suggest new potential inhabited sites for the endangered large scabious mining bee Andrena hattorfiana.
High-resolution species distribution modelling at the national scale: workflow and interpretation of results for bees (Hymenoptera: Anthophila)
Keywords: Bioloģija; sugu izplatības modelēšana; savvaļas bišu ekoloģija; Andrena hattorfiana; Dasypoda hirtipes