Psiholoģiskā stresa saistība ar acu slimībām un redzes traucējumiem - Fazal, Nida Muhammad (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbs uzrakstīts angļu valodā uz 60 lapām. Tajā ir 15 attēli, 15 tabulas un 52 literatūras avots. Mērķis bija izpētīt saistību starp psiholoģisko stresu un redzes funkcijām. Šajā pētījumā piedalījās 75 dalībnieki vecumā no 18 līdz 39 gadiem. Redzes funkcijas tika novērtētas ar speciālu testu palīdzību. Redzes diskomforts tika novērtēts subjektīvi, izmantojot CISS un Conlon aptaujas. Redzes funkciju novērtēšanā ietilpa akomodācijas amplitūdas novērtēšana un tās aprēķināšana pēc Hoffstetera formulas, konverģences tuvuma punkta novērtēšana ar zīmuļa push-up testu. Vēl tika veikta dinamiskā retinoskopija (akomodācijas atbildes izvērtēšanai). Sausās acs iespējamība tika izvērtēta pie spraugas lampu, izmantojot fluorescīna testu. Statistiskā analīze uzrādīja būtisku saistību starp psiholoģiskā stresa līmeni un acu funkciju traucējumiem. Tas varētu liecināt par stresa nelabvēlīgo ietekmi uz acu funkcijām. Kopumā rezulāti rāda, ka psiholoģiskie faktori var ietekmēt redzes funkcijas, līdz ar to tie jāņem vērā, izvērtējot ārstēšanas iespējas.

The master's thesis is written in English on 60 pages. It contains 15 figures, 15 tables and 52 references. The aim was to investigate the correlation between psychological distress and ocular dysfunctions. The study involved 75 participants aged 18 to 39 years. Ocular functioning was assessed using specialized diagnostic tests. Subjective responses about visual discomfort were collected using a combination of CISS and Conlon surveys, while ocular functions measures included evaluating accommodative amplitude calculated with Hofstetter's formula, near point of convergence was evaluated by pencil-push up test and performed Dynamic retinoscopy (for assessment of lag of accommodation) along with slitlamp fluorescein evaluation (for assessment of tear quality). Statistical analysis showed a significant relationship and a direct proportion between the level of psychological distress and the presence of eye dysfunctions, suggesting that increased psychological stress is associated with higher levels of eye dysfunctions. Overall, the thesis highlights an insight into psychological factors influencing ocular health, emphasizing the need for integrated approaches in clinical assessments and treatment.
Psychological Stress Intersecting Eye Disorders
Keywords: Klīniskā optometrija [Angļu val.]; Accommodation response; convergence insufficiency; dry eye; psychological distress