Telpiskās attīstības plānošanas izglītības evolūcija un darba tirgus: priekšlikumi izglītības piedāvājuma pilnveidei Latvijas Universitātē - Pīpkalēja, Zane (Latvijas Universitāte, 2024)
Telpiskās attīstības plānošana mainās, plānošanas dienaskārtībā ienāk jauni izaicinājumi, ko ir izraisījušas un turpina izraisīt sociāli ekonomiskās pārmaiņas, krīzes, urbanizācija, nevienlīdzības pieaugums un klimata pārmaiņas. Telpiskās attīstības plānotājam ir nepieciešamas arvien jaunas zināšanas, prasmes un kompetences. Maģistra darbā ir pētīta telpiskās attīstības plānošanas izglītības evolūcija, LU Telpiskās attīstības plānošanas profesionālā maģistra studiju programma un tās atbilstība telpiskās attīstības plānošanas tendencēm, kā arī vērtēts, kādas ir darba tirgus prasības un kopējā sinerģija starp darba tirgus vajadzībām un izglītības piedāvājumu, programmas saturu. Ņemot vērā telpiskās plānošanas izglītības evolūciju, Eiropas plānošanas skolu asociācijas AESOP atjaunotās pamatprasības studiju programmām, plānošanas studiju saturu Eiropā augstskolās un darba tirgus pieprasījumu Latvijā, maģistra darba ietvaros sniegti priekšlikumi telpiskās attīstības plānošanas studiju pilnveidei Latvijas Universitātē.

Spatial planning is changing, new challenges are entering the planning agenda, which have been caused by socio-economic changes, crises, urbanization, rising inequality and climate change. A spatial planner needs new knowledge, skills and competences. The master's thesis has studied the evolution of spatial planning education, the LU Spatial Development Planning study program and its compliance with the trends of spatial planning, as well as assessed what are the requirements of the labor market and the overall synergy between the labor market needs and the educational offer, the content of the program. Taking into account the evolution of spatial planning, the renewed Core Curriculum for study programs by the AESOP, the content of planning studies in the universities in Europe and the demand of the labor market in Latvia, the Master's thesis presents proposals for the improvement of Spatial Development Planning studies at the University of Latvia. Keywords: spatial planning, spatial planner, studies, study quality, knowledge, skills, competence, profession.
Spatial planning education evalution and the labor market: proposals for improving the education offer at the University of Latvia
Keywords: Arhitektūra; telpiskās attīstības plānošana; studiju programmas; studiju kvalitātes; zināšanas; kompetences