Pakalpojuma orientētas arhitektūras principu pielietošana IS izstrādē - Dubrovskis, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2008)
Darbs ir veltīts informācijas sistēmas izstrādes iespējām, izmantojot pakalpojuma - orientētas arhitektūras (SOA) pieeju. Darba mērķis - apskatīt SOA raksturojošas īpašības, standartus un tehnoloģijas SOA realizācijai. Kā aplūkojamais piemērs izvēlēts obligātās transportlīdzekļu civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) produkts un piedāvāts iespējamais SOA risinājums, kas bāzēts uz tīmekļa pakalpēm, iesaista vairākas valsts iestādes un gandrīz visas apdrošināšanas sabiedrības Latvijā. Darbā detalizēti aprakstīti biznesa procesi, kuri raksturīgi šim produktam, kā arī (sistēmas) arhitektūra, bez tam apskatītas drošības problēmas un to risinājumi. Darbu raksturojošie atslēgvārdi ir SOA, tīmekļa pakalpes un ESB.

Thesis work is devoted to information systems’ developing opportunities, using Service – Oriented Architecture (SOA) approach. The goal of present thesis is to describe SOA characteristics, standards and technologies, which could be used in SOA implementation. For practice it was chosen Compulsory Third Party Insurance (OCTA) product and it was offered the possible SOA based solution, which is based on Web Service technology and involves into business some Latvian State organizations and almost all insurance companies. In thesis are described business processes, which are usual for this product and architecture itself, and also the security problem. Thesis keywords are SOA, Web Service and ESB.
Service oriented architecture usage in the IS development
Keywords: Datorzinātne