Difūzā defekta indeksa pielietojums perimetrijā - Timrote, Ieva (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 50 lapām, satur 15 attēlus, 3 pielikumus un 27 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: noteikt difūzā defekta klīnisko nozīmi perimetrijā Indivīdi: 71 indivīds, kopumā 35 vīrieši un 36 sievietes vecumā no 50 līdz 79 gadiem. 28 no minētajiem indivīdiem bija kontrolgrupā, 10 indivīdi ar acs hipertensiju, 11 indivīdi ar atvērta kakta glaukomu un 22 indivīdi ar kataraktu. Metode: Katram indivīdam vienu reizi tika veikta standarta automātiskā perimetrija ar G1 programmu un dinamisko stratēģiju kontrolgrupai, indivīdiem ar acs hipertensiju un atvērta kakta glaukomu, bet TOP indivīdiem ar kataraktu. Dati no perimetra Octopus 311 programmas EyeSuite tika pārrakstīti MS Excel, kur tālāk tika analizēti, izmantojot aprakstošo statistiku. Rezultāti un secinājumi: 1. Kontrolgrupai, indivīdiem ar acs hipertensiju, indivīdiem ar atvērta kakta glaukomu un indivīdiem ar kataraktu DD nav atkarīgs no vecuma. 2. Kontrolgrupai un indivīdiem ar acs hipertensiju DD atbilst normas robežām, taču 18 % indivīdu ar atvērta kakta glaukomu un 29 % indivīdu ar kataraktu tas ir ārpus normas robežām, norādot uz vispārējām tīklenes jutības izmaiņām perimetrijā. 3. Indivīdiem ar atvērta kakta glaukomu DD mainās lēzenāk nekā MD, norādot uz izteiktām tīklenes jutības izmaiņām perimetrijā, ko raksturo lielāks LD. 4. Lai arī korelācijas diagrammā indivīdiem ar atvērta kakta glaukomu novērojama vidēji cieša lineārā korelācija starp DD un LD, LD ir izteikti augstākas nekā DD, liecinot par izteiktām tīklenes jutības izmaiņām perimetrijā. 5. Indivīdiem ar kataraktu LD ir cieši saistīta ar DD, kas liecina par to, ka kataraktas dēļ perimetrijā parādās vispārējas tīklenes jutības izmaiņas. 6.Indivīdiem ar kataraktu, esot vidēji ciešai lineārai korelācijai, pieaugot sLV novērojams izteikts DD pieaugums, kas liecina – jo nevienlīdzīgāks redzes kalns, jo lielāks DD. Atslēgvārdi: difūzā defekta indekss, lokālā defekta indekss, Octopus perimetrs

Characteristics of the Diffuse Defect Index. Master thesis is written in Latvian, it consists of 50 printed pages, 15 figures, 3 appendices and 27 references. Purpose: To characterize the Diffuse Defect Index according to its clinical value Subjects: There were 35 male and 36 female individuals, overall 71 individual of 50-90 years of age range took part in the research. There were 28 normal individuāls, 10 individuals with ocular hypertension, 11 individuals with open angle glaucoma and 22 individuals with cataract. Results and Conclusion: 1. The DD is not age- dependent for normal individuals, individuals with ocular hypertension, individuals with open angle glaucoma and individuals with cataract. 2. The DD falls within the normal range for normal individuals and individuals with ocular hypertension, but 18 % of the individuals with open angle glaucoma 29 % of the individuals with cataract do not fall within the normal range of the DD index indicating that there is an overall change in sensitivity. 3. The DD does not change as fast as the MD indicating that there are more severe changes in sensitivity, what is indicated by the LD. 4. Although there is a partly good linear correlation between the DD and LD for individuals with open angle glaucoma, the LD is much higher then the DD indicating that there is a local depression. 5. There is a strong correlation between the LD and DD for individuals with cataract indicating that there is an overall depression of the visual field due to cataract. 6. There is a partly strong linear correlation between the sLV and the DD for individuals with cataract, indicating that the DD increases when the hill of vision is not regular. Keywords: Diffuse Defect Index, Local Defect Index, Perimeter Octopus
Characteristics of the diffuse defect index
Keywords: Fizika