Kustību un satvēriena koordinācijas novērtējums pelēs 4 un 6 mēnešus pēc eksperimentāla išēmiska insulta - Revina, Beatrise Luīze (Latvijas Universitāte, 2023)
Išēmisks insults veicina smadzeņu darbības traucējumus, kas noved pie dzīves kvalitātes pasliktināšanās. Motorās garozas bojājumi insulta gadījumā var nopietni pasliktināt indivīda dzīves kvalitāti. Izmēģinājuma insulta modeļi ļauj nodrošināt tālāku pētniecību. Insulta izpētē izmanto dažādus motoro funkciju novērtējošos testus, kas sniedz svarīgus datus turpmākai pētījumu izstrādei. Darba mērķis bija izpētīt eksperimentāli modelēta išēmiska insulta ilgtermiņa ietekmi uz priekšķepu motoro koordināciju un līdzsvaru izmēģinājuma dzīvniekiem. Salīdzinošās analīzes dati par īstermiņa un ilgtermiņa motorās funkcijas izpēti parāda izteiktākas izmaiņas barības satvēriena testā salīdzinot ar Rotarod, norādot, ka barības satvēriena tests parāda izteiktākas insulta radīto traucējumu nianses.

Ischemic stroke contributes to brain dysfunction, which leads to deterioration of the quality of life. Damage to the motor cortex in a stroke can seriously impair an individual's quality of life. Experimental stroke models allow for further research. Various motor function assessment tests are used in stroke research, which provide important data for further research development. The aim of the work was to investigate the long-term effects of an experimentally modeled ischemic stroke on the motor coordination and balance of the forepaws in experimental animals. Comparative analysis data on short-term and long-term motor function research show more pronounced changes in the food grip test compared to the Rotarod, indicating that the food grip test shows more pronounced nuances of disorders caused by stroke.
Assessment of movement and grasp coordination in mice 4 and 6 months after experimental ischemic stroke
Keywords: Farmācija; fMCAo; peles; rotējošā stieņa tests; barības satveršanas tests; motorās funkcijas