Bērnības pieredzes aktualizācijas ietekme uz šī brīža emocionālo interpretāciju par vides objektiem - Jansone, Madara (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot bērnības pieredzes akutalizācijas ietekmi uz šī brīža emocionālo interpretāciju par vides objektiem, empīriskās daļas kontekstā specifiski pētot mājas vides objektu logs. 60 LU PPMF studentu šī eksperimentālā pētījuma ietvaros tika iedalīti kontrolgrupā (n=30) un eksperimentālajā grupā (n=30) pēc nejaušā sadalījuma principa. Mainīgo lielumu saistību noteikšanai izmantots pašveidots instrumentārijs – oriģināla anketa “Logu novērtējums” –, kas veidota, balstoties uz Semantiskā diferenciāļa principiem (Osgood, Suci, & Tannenbaum, 1957; Lang, 1980). Bērnības pieredze tika aktualizēta ar viena anketas jautājuma palīdzību. Tika konstatēts, ka bērnības pieredzes aktualizācijai nav statistiski nozīmīgas ietekmes uz logu emocionālo novērtējumu, savukārt pastāv statistiski nozīmīga korelācija starp logu emocionālo novērtējumu un pakāpi, kurā tie atgādina bērnību. Atslēgas vārdi: bērnības atmiņas, autobiogrāfiskā atmiņa, mājas vides objekti, emocionālais novērtējums, dizaina psiholoģija
The Impact of Childhood's Experience Actualization on the Current Emotional Interpretation of the Environmental Objects
Keywords: Psiholoģija