Pēdu fosilijas un to saglabātība devona Daugavas svītas karbonātiežos Latvijā - Maļinovskis, Edgars (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbā pētītas pēdu fosilijas Daugavas svītas nogulumu ģeoloģiskajos griezumos dažādās paleobaseina daļās Latvijā. Noteikta pēdu fosiliju piederība ihnoģinšu līmenī. Aprakstīti pētīto devona Daugavas svītas griezumu pēdu fosiliju kompleksi, kā arī interpretētas to ihnofācijas. Interpretējot ihnoloģiskās analīzes rezultātus, aprakstīti iespējamie sedimentācijas apstākļi. Plānslīpējumos raksturota skābes ietekme uz eju reljefa saglabātību, kā arī dolomitizācijas procesu iespaids uz pēdu fosilijām kaļķakmens-dolomīta pārejas zonā Daugavas svītas nogulumos Latvijas ziemeļaustrumos. Pētījuma laikā konstatēta dolomitizācijas un skābju ietekme uz pēdu fosiliju, to elementu un eju reljefu saglabātību. Ejās un ap tām novērotas oksidācijas un ūdens ietekmē radušās iežu krāsu atšķirības noteiktās vietās. Atslēgvārdi: dolomitizācija, dolomīti, ihnofosilijas, plānslīpējums, ejas reljefs, Franas stāvs.

In Master’s thesis author analysed trace fossils in geological sections of the Daugava Formation in different parts of the palaeobasin. Trace fossils have been affiliated in trace fossil complexes and ichnofacies. Sedimentary environment has been interpreted based on results of ichnological analysis. Influence of acid solution and dolomitization processes on burrow relief and its element preservation in the limestone-dolomite transition zone were analysed in thin-sections. Influence of both the acids and dolomitization processes has been documented. This study also shows oxidation and water impacted changes in burrow backfill and carbonate matrix, in some definite places in burrows. Key words: dolomitization, dolomites, ichnofossils, thin-section, burrow relief, Frasnian Stage
Trace fossils and their preservation in carbonate rocks of the Devonian Daugava Formation in Latvia
Keywords: Ģeoloģija