Optiskas metodes asinsvadu dzīšanas novērtējumam un monitoringam - Benta, Rita (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt artērijas ar ICG/hitozāna plāksteri fluorescences un difūzā refleksijas intensitātes spektrus iedarbības vietās ar lāzera iedarbību un bez. Operācijām uz artērijas piemīt sava sarežģītība tādēļ, ka artērijas diametrs ir mazs, tāpēc aizšūt artērijas griezumu nav tik vienkārši. Tādēļ tika izgudrots hitozāna/ICG plāksteris, ja uz to iedarbojas ar 810 nm lāzeri, notiek plākstera adhēzija ar artēriju. Lai veiktu operāciju, ir jāizvēlas pareizā lāzera iedarbības doza uz plāksteri. Šajā nolūkā tika izpētīti autofluorescences intensitātes spektri, ICG fluorescences intensitātes spektri tuvajā infrasarkanajā diapazonā, un paraugu difūza atstarošana. Rezultātā tika konstatēts, ka autofluorescence labāk atspoguļo sakausēšana vietas ar lāzeri.

The aim of this work is to study the intensity of the fluorescence and diffusion reflection from artery with a ICG/chitosan patch with and without the laser treatment. The medical operation on the artery is a complex process due to the small diameter of a vessel, therefore it is not so easy to connect two ends of artery. For this purpose a medical patch was developed (chitosan/ICG), which adheses to the outer surface of the artery after the irradiation with 810nm laser. Choosing the optimal dose of the laser is crucial for successfull operation. Were studied autofluorescence and ICG fluorescence spectra in near infra-red part of the spectrum and diffusion reflection of patch was observed. By alysing autofluorescence images of the samples one can easily observe the laser irradiated spots.
Optical methods for monitoring and assess of vascular repair
Keywords: Fizika; ICG; Hitozāns; Autofluorescence; Fluorescence; Difūza atstarošana