Darba slodzes ietekme uz kognitīvām spējām anestēzijas, intensīvās un neatliekamās terapijas māsām - Misirpašajeva, Malika (Latvijas Universitāte, 2019)
Latvijā māsu trūkums ir nopietna problēma. Pēc Māsu Asociācijas statistikas datiem, Latvijā no 18 700 māsām strādā tikai 8750 , kas nozīmē, ka visa darba slodze tiek sadalīta starp strādājošo māsu skaitu, kas izraisa pārslodzi māsu vidū. Pēc definīcijas, anestēzijas un intensīvās aprūpes māsām ir jāspēj veikt pacientu aprūpi pirms un pēc operācijas, sekot pacienta stāvoklim, spēt reaģēt akūtās situācijās un sniegt pirmo neatliekamo palīdzību un papildus māsas pamatspecialitātes pienākumi , kuru dēļ var būt pārslodze un kognitīvo spēju samazināšanās, kā arī izveidoties izdegšanas sindroms.

Nurse deificiency in Latvia is a major problem. According to the statistics data, only 8750 from 18 700 nurses are working in Latvia, what means that all of the responsibilities are shared between the working nurses and that causes overwoking in nurses . By definition, Anesthetic, Intensive Care and Emergency nurses need to make before and post operation care for the patients, to keep up with the patient health state, to react in emergency cases and to be able to provide first emergency aid and also to perform usual nurse duties , because of which there could be overload and decrease of the cognitive functions and also burnout syndrome.
Influence of the Work Load of the Anesthetic and Intensive Care and Emergency Nurses on Cognitive Abilities
Keywords: Medicīna; anestēzijas, intensīvas un neatliekamās aprūpes māsas; medicīna; kognitīvie traucējumi; anesthetic, intensive care and emergency nurses; medicine