Augšējā devona Šķerveļa svītas dolokrētu uzbūve un sastāvs Lētīžas grīvas atsegumā - Jurševska, Lauma (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā ir raksturota augšējā devona Šķerveļa svītas Nīkrāces ridas dolokrētu slāņkopas uzbūve un sastāvs Lētīžas grīvas atsegumā. Lauka pētījumos sastādīts slāņkopas ģeoloģiskais griezums un noņemti paraugi. Laboratorijā veikta nogulumiežu tekstūru analīze pieslīpējumos un plānslīpējumos. Plānslīpējumos novērotas dolokrētu pazīmes, kas liecina par to veidošanos gan augsnes apstākļos, gan arī norāda uz gruntsūdens ietekmi slāņkopas veidošanās laikā. Uz augsnes dolokrētiem norāda mikrītiska dolomīta kunkuļi, peldošo kvarca graudu tekstūras, sīkslāņotās josliņas, pizoīdi apgrieztajā gradācijas slāņojumā, tiltveida dolomīta cements starp pizoīdiem un rizoīdu pazīmes. Par gruntsūdens procesu ietekmi dokumentētā atseguma dolokrētos liecina pirmajā un otrajā slānī sastopamais krams un pirīts visos griezuma slāņos.

Bachelor's thesis "Structure and composition of dolocretes of the Upper Devonian Šķervelis Formation from the outcrop by the Lētīža River" discusses the microtextures and features of dolocretes in the section of above mentioned outcrop. Fieldwork was carried out in order to draw up a geologic column and obtain rock samples. The textures of dolocretes were analysed in polished slabs and thin sections. Features found in thin sections revealed that the dolocrete bed had formed as a result of interplay between pedogenesis and processes dictated by fluctuating groundwater table. Micritic nodules, floating quartz grains, micritic wavy lamina, pisoids displaying reverse grading and bridge-like contacts and several rhizoids correspond to pedogenic dolocretes while presence of chert in the first and second strata and pyrite inclusions in whole bed suggest influence of groundwater.
Structure and composition of dolocretes of the Upper Devonian Šķervelis Formation from the outcrop by the Lētīža River
Keywords: Ģeoloģija; Famenas stāvs; pedogēnie procesi; gruntsūdens līmenis; pizoīdi; sīkslāņotās josliņas