Ekstremālo nokrišņu un upju noteces saistība ar plūdu raksturu Latgales reģionā - Āboliņš, Ričards (Latvijas Universitāte, 2018)
Visā pasaulē, tostarp arī Latvijā, tiek novērotas klimata pārmaiņas, proti, izmaiņas klimatisko parametru vērtībās, īpaši ekstremālajās vērtībās, kas var izpausties dažādi, piemēram, kā palielināts sausums, karstuma viļņi vai arī plūdi un ar tiem saistītie riski. Bakalaura darba mērķis - izvērtēt ekstremālo nokrišņu ilgtermiņa tendences un to radītos plūdus Latgales reģionā. Lai sasniegtu mērķi, bakalaura darba ietvaros tika pētīts nokrišņu raksturs, ekstremālo nokrišņu un upju caurplūduma izmaiņu ilggadīgo izmaiņu tendences saistībā ar vasaras-rudens plūdiem Latgales reģionā periodā no jūnija līdz novembra mēnesim. Ekstremālo nokrišņu ilggadīgo izmaiņu tendenču noteikšanai aprēķināti klimata indeksi un noteiktas ilggadīgo izmaiņu tendences pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem. Pētījuma ietvaros tika noteikti arī šīm parādībām raksturīgie atmosfēras cirkulācijas apstākļi. Pētījuma gaitā konstatētas būtiskas izmaiņas ekstremālu nokrišņu biežumā un intensitātē, kā arī kopējo nokrišņu daudzumā. Tika atrasta saistība starp ciklonu trajektorijām, ekstremālajiem nokrišņiem, caurplūdumiem, saistībā ar novērotajiem plūdiem.

As elsewhere in the world, climate change is also observed in Latvia. Changes especially are observed in extreme values, which can take various forms, such as droughts, heat waves or floods and the associated risks. The aim of this research is to evaluate the long-term trends in extreme precipitation and flood characteristics in the Latgale region. In order to achieve the objective, there was research about the trends of long-term changes in precipitation, extreme precipitation and river flow fluctuation in the Latgale region from June to November. For the determination of the trends of long-term changes in extreme precipitation, the climate indices were calculated and the data of the Latvian Environment, Geology and Meteorology Centre were used to characterize the trends of long-term changes. Within the framework of this research, the atmospheric circulation conditions of these phenomena were also determined. During this research, significant changes were found in the incidence and intensity of extreme precipitation and in the total rainfall. A relation was found between cyclone trajectories, extreme precipitation, river flow rates and observed flood events.
Extreme rainfall and river runoff links to the nature of the floods in Latgale region
Keywords: Ģeogrāfija; ekstremāli nokrišņi; caurplūdums; ciklonu plūdums; plūdi; Latgale