Meticilīnrezistento Staphylococcus intermedius grupas baktēriju identifikācija un izplatība suņiem Latvijā - Konstantinoviča, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2015)
Meticilīnrezistentā Staphylococcus intermedius grupa (MRSI) ir galvenā rezistento patogēnu grupa mazajiem dzīvniekiem veterinārajā medicīnā. No gandrīz visām veterinārajām klīnikām pasaulē tiek ziņots par arvien vairāk pieaugošo rezistenci, īpašus draudus rada multirezistence. Meticilīna rezistenci nosaka mecA gēns, kas ir insertēts hromosomālā kasetē, pazīstamā kā stafilokoku hromosomālā kasete (staphylococcal chromosomal cassette – SCCmec). Darba mērķis ir identificēt meticilīnrezistentās S. intermedius grupas baktērijas Latvijā un noteikt to izplatību, kā arī optimizēt noteikšanas procedūru. Izmantojot skrīninga metodes, Brilliance MRSA2 agaru un Mannitol Salt agaru ar 2 mg/L cefoksitīnu, tika noteikta 249 S. intermedius izolātu jutība pret meticilīnu. Ar PCR metodi un lateksa aglutinācijas testu tika veikta MRSI apstiprinošā identifikācija. No 249 izolātiem deviņi bija pozitīvi, augot uz Brilliance MRSA2 agara, un 12 bija aizdomīgi. Ar Mannitol Salt agaru 10 izolāti bija pozitīvi, un 10 bija aizdomīgi. Izmantojot PCR metodi un lateksa aglutinācijas testu konstatēts, ka 15 no 249 S. intermedius grupas paraugiem ir mecA pozitīvi. Visi mecA pozitīvie izolāti iegūti no suņu ādas un gļotādas nokasījumiem. Meticilīnrezistence sastopama 6 % gadījumu.

Methicillin-resistant Staphylococcus intermedius group (MRSI) has emerged as a major animal pathogen in veterinary medicine. There are many reports from all over the world about widespread S. intermedius resistance. S.intermedius represents a threat posed by multidrug resistance. Resistance is mediated by the mecA gene, which is inserted in the chromosomal cassette, known as staphylococcal chromosomal cassette mec (SCCmec). The aim was to identify methicillin-resistant S. intermedius bacteria in Latvia and determine their prevalence, as well as to optimize the detection procedure. Using screening methods, Brilliance MRSA2 agar and Mannitol Salt agar with 2 mg/L cefoxitin was established 249 S.intermedius isolates susceptibility to methicillin. MRSI confirmatory identification was performed using PCR and latex agglutination. Of 249 isolates, nine were positive, growing on Brilliance MRSA2 agar, 12 isolates were suspicious. With Mannitol Salt agar 10 isolates were positive, 10 were suspicious. Using PCR method and latex agglutination test results showed that 15 of 249 isolates were mecA positive. All mecA positive isolates were isolated from dog skin and mucosa. Methicillin resistance was detected 6% of cases.
Methicillin-resistant Staphylococcus intermedius group bacteria identification and prevalence in dogs in Latvia
Keywords: Bioloģija; Staphylococcus intermedius; meticilīnrezistence; mecA; PCR; MRSI