«Padomju cilvēka» tēls Sergeja Dovlatova darbos “Čemodāns” un “Zona. Cietuma uzrauga piezīmes. - Sinelnikov, Semen (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbs veltīts padomju cilvēka tēla dekonstrukcijai Sergeja Dovlatova gārstāstā “Zona. Cietuma uzrauga piezīmes” un stāstu krājumā “Čemodāns”. Autora mērķis ir apzināt un analizēt padomju cilvēka tēla galvenos aspektus Dovlatova daiļradē. Autors pievēršas šādiem jautājumiem: kādas iezīmes piemīt padomju cilvēka tēlam, kā šīs iezīmes ir inkorporētas tekstā, kā šis tēls ietekmē stāstījumu iesniegtajos darbos. Veiktajā pētījumā autors secina, ka Dovlatova radītais padomju cilvēka tēls nav homogēns, dažas tā iezīmes mainās atkarībā no apkārtējiem apstākļiem. Pētījums varētu būt noderīgs filologiem, kas nodarbojas ar līdzīgu problemātiku, kā arī visiem interesentiem par jautājumu lasītājiem.

The BA paper is devoted to the deconstruction of the image of the Soviet man in the works "The Suitcase" and "The Zone: A Prison Camp Guard's Story" by Sergei Dovlatov. The author aims to identify and analyze the main aspects of the image of the Soviet man in Dovlatov’s works. The author highlights the following points: what features characterize the image of the Soviet man, how these features are incorporated into the text, how the image affects the narrative in the works presented. As a result, the author concludes that the image of the Soviet man created by Dovlatov is not homogenous; some of the features vary according to the circumstances surrounding him. The study may be useful to philologists dealing with similar issues, as well as to all readers interested in the topic.
The Image of a “Soviet man” in the Works "The Suitcase" and "The Zone: A Prison Camp Guard's Story" by Sergei Dovlatov.
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; Сергей Довлатов; Образ советского человека; «Зона. Записки надзирателя»; «Чемодан»; Характеристика персонажей