Putnu koloniju ietekme uz iegrimušo augu veģetāciju Engures ezerā - Cvetkova, Linda (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs “Putnu koloniju ietekme uz iegrimušo augu veģetāciju Engures ezerā” tika sākts izstrādāt 2018. gada augustā. Materiāli ievākti 2018. gada augustā un septembrī. Darba izstrāde veikta Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Botānikas un ekoloģijas katedrā. Darba mērķis ir noteikt putnu koloniju ietekmi uz iegrimušo veģetāciju Engures ezerā. Engures ezers ir mieturaļģu ezers, kura ekosistēmā pēdējos gados notiek izmaiņas, ko veicinājušas nesen izveidotās kormorānu Phalacrocarax carbo kolonijas. To ietekme uz ezeru līdz šim nav pētīta. Kļuvis vairāk arī gulbju Cygnus olor un lauču Fulica atra, kas barojas ar mieturaļģēm. Tiek paredzēts, ka eitrofikācijas rezultātā mieturaļģes un citi iegrimušie makrofīti var izzust. Pētījumā tika ievākti dati par iegrimušo makrofītu sugām un to projektīvo segumu ezerdobē. Analizēti dati par makrofītu projektīvā seguma izmainām atkarībā no debespuses, attāluma no putnu kolonijām un ūdens dziļuma. Veģetāciju būtiski ietekmē vieta, attālums no cera un debesspuse. Jūraskraukļu kolonijā un 100 m ap to sastopamas platības bez augiem vai arī dominē izteikti eitrofiem biotopiem raksturīgas sugas. Ūdens dziļumam ir pozitīva ietekme uz mieturaļģu projektīvajiem segumiem.

Master thesis “The impact of birds colonies on submerged vegetation in Engure lake” was started in August 2018. Materials collected in August and September 2018. Research was made in the Botanic and Ecology department of the University of Latvia. The aim of research was to determine the impact of birds Colonies on submerged vegetation in Engure lake. Engure lake ir a lake of Chara spp . vegetation, which ecosystem has changes in latest years, because recently established colonies of cormorants Phalacrocarax carbo. Their impact on the lake has not been studied yet. Swans Cygnus olor and coot Fulica atra which feed on Chara spp. have also become more. Eutrophication and other submerged macrophytes are expected to disappear as a result of eutrophication. The study collected data on submerged macrophyte species and their projective cover in the lake bed. The analyzed data on macrophyte projection cover change depending on the sky side, distance from bird colonies and water depth. Vegetation is significantly influenced by location, distance from the middle of plant cluster and the sky side. In the cormorant colony and 100 m around it there are areas without plants or there dominated spacies typical of highly eutrophic habitats. Water depth has a positive effect on the projected cover of Chara spp . vegetation.
The impact of bird colonies on submerged vegetation in Engure lake
Keywords: Bioloģija; Chara spp.; Charophyta; eitrofikācija; kormorāni; Engures ezers