Cilvēktiesības uz ūdeni un no tām izrietošie valstu pienākumi - Šnēvele, Linda (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbā ir izpētīta cilvēktiesību uz ūdeni un sanitāriju ģenēze un saturs starptautiskā, Eiropas Savienības un Latvijas Republikas līmenī, kā arī šo tiesību tipiskākie pārkāpumi un aizsardzības mehānismi. Maģistra darbs sastāv no sešām nodaļām: pirmajā nodaļā tiek apskatīta cilvēktiesību uz ūdeni ģenēze no 19.gadsimta beigām līdz pat mūsdienām, otrajā nodaļā autore izklāsta cilvēktiesību uz ūdeni saturu un adekvāta ūdens kritērijus, trešajā nodaļā ir izklāstīts pienākumu katalogs, kas izriet no cilvēktiesībām uz ūdeni, ceturtā nodaļa veltīta šo cilvēktiesību satura un tiesiskā regulējuma apskatam Eiropas Savienības tiesībās, piektā nodaļa veltīta Latvijas Republikas tiesību apskatam, savukārt sestajā nodaļā ir aprakstīti tipiskākie cilvēktiesību uz ūdeni pārkāpumi, kā arī indivīdam pieejamie visu līmeņu tiesību aizsardzības līdzekļi.

The Master thesis researches human rights to drinking water and sanitation, its genesis and scope in international, European Union and national level, sorting out a catalogue of states’ obligations, as well as the remedies and enforcement possibilities. The thesis consists of six parts: in the first part the author provides a description of the genesis of human right to drinking water and sanitation from the end of the 19th century till nowadays; the second part explains the scope and legal basis of the human right to drinking water and sanitation; the third part sets out a catalogue of states’ obligations arising from the human right to water; the fourth part is dedicated to the European Union Law; the fifth part to the national law of the Republic of Latvia; and finally the sixth part lays out the remedies and ways of enforcing the right to water in all levels.
The human rights to water and states' obligations arising from them
Keywords: Juridiskā zinātne; cilvēktiesības; dzeramais; ūdens; sanitārija