Endžo kōsai fenomens Japānas sabiedrībā: nepilngadīgo sapratnes īpatnības laiktelpā - Zujeva, Žanete (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbs „Endžo kōsai fenomens Japānas sabiedrībā: nepilngadīgo sapratnes īpatnības laiktelpā” pēta endžo kōsai (nepilngadīgo meiteņu došanās uz randiņiem, kopīgām pusdienām ar gados vecākiem vīriešiem apmaiņā pret naudu) Japānas sabiedrībā, kā arī vidusskolnieču biznesa (uzņēmējdarbība, kurā vīriešiem tiek piedāvāti tādi pakalpojumi kā masāža, sarunas, dažādas spēles ar nepilngadīgām meitenēm) augošo popularitāti Japānas iekšienē. Bakalaura darbā ir akcentētas pamatskolnieču un vidusskolnieču sapratnes īpatnības. Darba mērķis ir noskaidrot, kā ir mainījušās pamatskolnieču un vidusskolnieču, kuras ir iesaistījušās endžo kōsai, sapratnes īpatnības laika gaitā kopš endžo kōsai aizsākumiem Japānā līdz mūsdienām. Bakalaura darba pirmā daļa sniedz sīkāku paskaidrojumu par endžo kōsai un ieskatu tā aizsākumos Japānā. Analīzes daļā salīdzināti meiteņu iesaistes endžo kōsai apstākļi, kas tieši ir mainījies un kas nav mainījies. Intervijā jautāti divu sociālās psiholoģijas profesoru uzskati par endžo kōsai Japānas sabiedrībā un turpmāko attīstību. Darba ceturtajā daļā autore sniedz iespējamus risinājumus cīņai ar endžo kōsai un vidusskolnieču biznesu. Bakalaura darba apjoms ir 44 lapas. Atslēgvārdi: endžo kōsai, vidusskolnieču bizness, Japāna, sabiedrība, skolnieces, sapratne.

The Bachelor’s thesis “The phenomenon of enjo kosai in Japanese society: the consciousness of underage girls” examines enjo kosai (compensated dating, where underage girls go to dates, dinners with older men in exchange for money or luxury goods) in Japanese society, as well as the rising popularity of JK business (entrepreneurship, where men are offered services such as massages, conversations, different games with underage girls). Consciousness of lower secondary school and secondary schools girls is emphasized in this Bachelor’s thesis. The aim of the thesis is to clarify how the consciousness of lower secondary school and secondary school girls, who are involved in enjo kosai, has changed, starting from when enjo kosai began to gain ground in Japan till nowadays. The first part of the Bachelor’s thesis gives detailed explanation about what exactly enjo kosai is and its beginnings in Japan. Circumstances and conditions of girls, who are involved in enjo kosai, are compared in the analysis part, what has changed and what has not to this day. In the interview two social psychology professors’ views and opinions are asked about enjo kosai in Japanese society and its further progression. In the fourth part of the Bachelor’s thesis the author gives potential solutions on how to deal with enjo kosai and JK business in the future. The length of the thesis is 44 pages. Keywords: enjo kosai, JK business, Japan, society, school girls, consciousness.
The Phenomenon of Enjo Kosai in Japanese Society: the Consciousness of Underage Schoolgirls
Keywords: Āzijas studijas; endzo kōsai; vidusskolnieču bizness; Japāna; sabiedrība; skolnieces