Latvijas radio 1. programmas rīta raidījumu dienas kārtība: temati un sociālie aktori - Lovnika, Alīda (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darba tēma „Latvijas radio 1. programmas dienas kārtība: temati un sociālie aktori”. Atslēgas vārdi – mediju saturs, dienas kārtība, temati, sociālie aktori. Darba mērķis bija, analizējot radio rīta raidījumu saturu, noteikt tendences raidījumu dienas kārtībā un sociālo aktoru izvēlē. Darba teorētiskajam pamatojumam izmantoju M. Makluena mediju teoriju un W. Rodžera un Dž. Dīringa dienas kārtības modeli. Tika veikta satura kvalitatīvā un kvantitatīvā analīze. Kontentanalīzes kategorijas bija raidījumu temati un sociālie aktori. Skaitīšanas vienības - raidījuma skanēšanas datums, laiks, raidījums nosaukums, autors, temats, atslēgvārdi. Metode – raidījumu klausīšanās un datu reģistrācija. Atbilstoši darba uzdevumam, bakalaura darba struktūra ir: teorētiskā daļa, metodoloģija un empīriskā daļa. Bakalaura darbā pierādāmā hipotēze – radio sniedz vispusīgu informāciju un viedokļu daudzveidību (raidījuma koncepcijas ietvaros tiek nodrošināta tematu daudzveidība un raidījumos tiek nodrošināta viedokļu daudzveidība) ir pierādīta daļēji. Latvijas radio rīta raidījumi ir tematiski daudzveidīgi. Vērtējot sociālo aktoru izvēli, secināju, ka kopumā tiek nodrosināta viedokļu daudzveidība, tomēr vērtējot raidījumus atsevišķi, dažos raidījumos ir redzama dažu sociālo aktoru grupu dominēšana.

The theme of the present Bachelor paper – The Agenda-setting of Programme service of Latvijas Radio 1: themes and social actors. Key words – contents of media, agenda-setting, themes, social actors. Analysing the contents of radio morning programmes, the aim of the paper was to define tendencies affecting the daily agendasetting and the choice of social actors. The theoretical basis of the research was M. McLuhan’s media theory and agenda model by James W. Dearing and Everett M. Rogers. A qualitative and quantitative analysis of content was performed. The selected categories for content analysis were programme themes and social actors. Measurement units were broadcasting date, time, programme name, authors, the theme, and key words. The selected method was registering of audience trends and data. In compliance with the assignment the Bachelor’s paper consists of a theoretical part and methodological part, and an empirical part. The author has only partially succeeded to prove the hypothesis of the Bachelor’s paper “radio offers comprehensive information and pluralism of views (diversity of themes and pluralism of views is ensured under the programme concept)”. Radio morning shows are thematically diverse. As a result of the analysis of the selected social actors the author finds that the diversity of opinions is largely guaranteed. However, analysing individual programmes it is obvious that certain groups of social actors dominate.
Agenda of the Radio Latvia Morning Programme: Subjects, Social Actors
Keywords: Komunikācijas zinātne