Geriatrijas pacientu dzīves kvalitāte - Jefimova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma – geriatrijas pacientu dzīves kvalitāte Tēmas aktualitāti nosaka iedzīvotāju dzīves ilgumā pieaugums, palielinās vecāka gadagājuma cilvēku skaits. Līdz ar to arvien aktuālākas kļūst gados vecāku cilvēku sociālās, ekonomiskās, psiholoģiskās un medicīniskās problēmas. Darba mērķis izvērtēt geriatrijas pacienta dzīves kvalitāti. Pētniecības uzdevumi ir veikt teorētiskās literatūras analīzi par geriatrijas pacientu dzīves kvalitāti, analizēt D. E. Oremas māszinību teoriju saistībā ar bakalaura darba tēmu, izstrādāt anketas jautājumus kvalitatīvajām pētījuma instrumentam, veikt respondentu atlasi, apkopot un analizēt iegūtos datus, izdarīt secinājumus. Pētniecības hipotēze: Geriatrijas pacienta fiziskas funkcionālās spējas vērtē zemāk par sociālām funkcijām un psihisko veselību. Pētniecības instruments: anketa. Pētniecības metode: kvantitatīvā pētījuma metode. Pētījuma rezultāti: Hipotēze tika apstiprināta, jo pēc respondentu anketas izvērtējuma fiziskā veselība 49,03% ir viszemākā pēc iegūtiem datiem. 50,18% - dzīves psiholoģiskā kvalitāte un 54,45% - dzīves sociālā kvalitāte. No respondentu atbildēm un izvērtējuma pēc sfērām var secināt, ka geriatrijas pacientiem ir vidēja dzīves kvalitāte - kas sastāv no 51,60%. Atslēgvārdi: geriatrija, dzīves kvalitāte, pacients, garīga veselība, aprūpe.

The theme of the Bachelor is the quality of life of geriatric patients. The topicality of the topic is determined by the increase in the life expectancy of the population, the number of elderly people increases. Consequently, the social, economic, psychological and medical problems of the elderly become more and more urgent. The aim of the work is to evaluate geriatric patient's quality of life. The research tasks are to analyze theoretical literature on the quality of life of geriatric patients, to analyze D. E. Orema's theory of nursing in relation to the topic of the Bachelor's paper, to develop questionnaires for a qualitative research instrument, to select respondents, to collect and analyze the obtained data, to draw conclusions. Research Hypothesis: Geriatric patient's physical abilities are rated below social function and mental health. Research tool: questionnaire. Research method: quantitative research method. Results of the study: The hypothesis was confirmed, because according to the respondents' assessment, physical health 49,03% is the lowest according to the obtained data. 50.18% - psychological quality of life and 54.45% - social quality of life. Respondents' answers and spheres can be concluded that geriatric patients have an average quality of life - which is 51.60%. Key words: geriatrics, quality of life, patient, mental health, care.
Quality of life of geriatric patients
Keywords: Medicīna; geriatrija; dzīves kvalitāte; pacients; garīga veselība; aprūpe