Vārda brīvības problemātika internetā - tiesiskie aspekti - Baldunčiks, Edgars (Latvijas Universitāte, 2008)
Darbā tiek analizētas vārda brīvības aspektus interneta vidē gan Latvijā, gan citās pasaules valstīs. Līdz ar interneta pakalpojumu straujo izplatību arvien aktuālāka kļūst problēma par cilvēktiesību ievērošanu šajā virtuālajā vidē. Tā kā Latvijas interneta vidē ir parādījušies resursi, kurus apmeklē vairāki simti tūkstoši lietotāju, arvien aktuālāks kļūst jautājums par tiesiskajiem risinājumiem šajā telpā, jo informācijas apjoms tajā dažu gadu laikā ir desmitkāršojies. Līdz interneta kā nozīmīga medija parādīšanās brīdim vienīgie anonīmie viedokļa paušanas veidi faktiski bija uzraksti uz māju sienām, jo visas citas personu izpausmes bija samērā viegli kontrolējamas. Darba mērķis ir pētīt tiesisko regulējumu, aktuālos tiesiskos jautājumus vārda brīvībai interneta vidē, meklējot risinājumus problēmām, kas jau šobrīd reāli eksistē gan Latvijā, gan citās valstīs, kā arī apskatīt potenciālās problēmas, ar kurām Latvija un citas valstis varētu saskarties tuvākajos gados un meklēt juridiskos risinājumus šīm problēmām. Anonimitāte internetā bieži liedz personām pilnībā izmantot savas tiesības, jo atšķirībā no citu elektronisko mediju atspoguļoto informāciju, internetā bieži ir diezgan sarežģīti noteikt informācijas avotu. Analizējot dažādus gadījumus, kad personas ir pārkāpušas vārda brīvības robežas varu, var secināt, ka lielākā daļa no tiem ir cilvēki, kuri ārpus interneta vides šādas darbības neveiktu. Tātad viņus uz kāda viedokļa paušanu ir pamudinājusi šķietamā nesodāmības sajūta par darbībām internetā. Šādi gadījumi tikai arvien vairāk nostiprina darbā jau iepriekš pētīto viedokli, ka šobrīd jūtami pietrūkst preventīvo pasākumu, lai personas apzinātos uzvedības kultūru šajā vidē un kaut vai nosakot minimālas prasības viedokļu paušanai internetā.

The present work analyses different aspects of freedom of expression in the internet both in Latvia and in other countries of the world. With the rapid development of the internet services the problem of observance of human rights in this virtual environment is gaining more and more importance. As the internet in Latvia has obtained resources which are visited by hundreds of thousands of users, the legal settlement of the problem in the above mentioned environments is of primary importance as the amount of information there has increased tenfold within the few previous years. Before the internet as one of the most powerful media appeared, graffitti practically was the only anonyms way how to express ones opinion, because all the other ways were easily controlled. The aim of the present work is to investigate the legal regulation and the actual legal aspects of freedom of expression in the internet, seeking for solution of the problems which already now exist both in Latvia and abroad, as well as to discuss the problems which Latvia and other countries will face within a few years and to propose the possible solutions. Anonymity in the internet is one of the reasons which denies rights of people because in contradistinction to other electronical mass media in the internet it is comparatively difficult to discover the source of information. Analyzing different cases when people have trespassed the borders of the freedom of expressionist can be concluded that most of these persons would never have done it outside the internet environment. Thus they had been urged by the feeling of impynity when expressing their opinion in the internet. Such occasions prove the opinion expressed in this work, that we are facing a definite lack of preventive measures which could make the internet users aware of the obligation to observe certain cultural standards also in the virtual environment. It could be achieved by establishing at least a minimum amount of restrictions.
Problems of freedom of speech in Internet
Keywords: Juridiskā zinātne