Iekšējā kontroles sistēma, tās novērtējums un pilnveidošanas iespējas SIA "HML" - Krūze, Paula Marija (Latvijas Universitāte, 2016)
Lai uzņēmums veiksmīgi darbotos, nepieciešama efektīva iekšējā kontroles sistēma (IKS), kura tiek pilnveidota pieaugot uzņēmumam. Darba mērķis ir uz SIA “HML” IKS novērtējuma bāzes, izstrādāt priekšlikumus tās pilnveidošanai šajā uzņēmumā. Lai sasniegtu darba mērķi, tiek salīdzināti dažādi literatūras avoti, izpētot IKS teorētiskos aspektus, tiek raksturota SIA „HML” saimnieciskā darbība, tiek izpētīta uzņēmuma IKS, intervējot uzņēmuma vadību un anketējot darbiniekus. Pēc iegūtajiem rezultātiem, IKS tiek raksturota un vērtēta pēc COSO modeļa. Darba gaitā tiek izdarīti secinājumi un kā viens no tiem ir – IKS SIA „HML” kopumā ir vērtējama, kā atbilstoša, tomēr ir jāveic tās pilnveide. Darba nobeigumā tiek sniegti autores veidoti priekšlikumi IKS pilnveidošanai SIA „HML”.

For the organisation to function successfully, an internal control system (ICS) is necessary. Such a system should be gradually improved as the organisation grows. The purpose of this research is to offer recommendations for further improvements of ICS at “HML” LTD following an organisational assessment. Various sources are compared analysing theoretical aspects of ICS in order to accomplish the objective. Furthermore, the operations of “HML” LTD are described along with the internal ICS via a review of the executive leadership of the organisation and a survey of the workforce. Following the obtained results, the ICS is described and reviewed after the COSO model. The research has developed a number of conclusions, one of them being the overall sufficiency of the ICS at “HML” LTD which is satisfactory, however does possess room for improvement. In conclusion the author provides recommendations for further improvement of ICS at “HML” LTD.
Internal control system evaluation and improvement opportunities in "HML" LTD
Keywords: Ekonomika; iekšējā kontrole; iekšējās kontroles sistēma; IKS sastāvdaļas; COSO modelis; zobārstniecība