Emocionālā intelekta saistība ar greizsirdību sievietēm un vīriešiem partnerattiecībās un romantiskās attiecībās - Cielēna, Elīna (Latvijas Universitāte, 2017)
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv saistība starp iezīmju emocionālo intelektu un greizsirdību gan sievietēm, gan vīriešiem partnerattiecībās un romantiskās attiecībās. Tāpat vai pastāv atšķirības starp dzimumiem un attiecību grupām iezīmju emocionālā intelekta un greizsirdības rādītājos. Tā kā gan iezīmju emocionālais intelekts, gan greizsirdība ir daudzdimensionāli psiholoģiskie fenomeni, tad pētījumā tika aplūkota arī šo abu konstruktu dimensiju savstartpējā saistība un atšķirības. Pētījumā piedalījās 294 respondenti, no tiem 234 bija sievietes un 60 vīrieši, vidējais izlases vecums bija 24,5 gadi (M-24,50, SD=5,33). Kopumā no 294 respndentiem, 117 sievietes un 30 vīrieši bija partnerattiecībās, 117 sievietes un 30 vīreši bija romantiskās attiecībās. Iezīmju emocionālais intelekts tika mērīts ar Iezīmju emocionālā intelekta aptauja – īso versiju (TEIQue-SF, Trait Emotional Intelligence Questionnaire – Short Form, Petrides & Furnham, 2006). Greizsirdība tika mērīta ar Multidimensionālo greizsirdības skalu (MJS, Multidimensional jealousy scale, Pfeiffer & Wong,1989). Tika konstatēta pozitīva saistība starp iezīmju emocionālo intelektu un greizsirdību sievietēm, kuras ir partnerattiecībās. Kā arī papildus tika noskaidrots, ka pastāv pozitīva saistības starp šo abu mainīgo apakšskalām. Tā pat tika konstatētas statistiski nozīmīgas atšķirības gan iezīmju emocionālā intelekta, gan greizsirdības rādītājos salīdzinot dzimumus, netika konstatētas atšķirības starp attiecību grupām, taču statistiski nozīmīga atšķirība tika konstatēta starp vienu no iezīmju emocionālā intelekta apakšskalām. Atslēgas vārdi: iezīmju emocoionālais intelekts, greizsirdība, dzimums, attiecību veidi

The aim of this research was to determine whether there is a connection between the trait emotional intelligence and jealousy for both women and men in partnership and romantic relationship. Also, if there are differences between gender and relationship groups in the indicators of trait emotional intelligence and jealousy. Since both trait emotional intelligence and jealousy are multidimensional psychological phenomena, the study also includes the correlation and differences of these variable dimensions. The study included 294 respondents, of which 234 were women and 60 men, the average age of the selection was 24,5 years (M-24,50, SD=5,33). Overall of 294 respondents, 117 women and 30 men were in a partnership, 117 women and 30 men were in a romantic relationship. Trait emotional intelligence was measured with Trait Emotional Intelligence Queastionnaire - Short Form (TEIQue-SF, Trait Emotional Intelligence Questionnaire – Short Form, Petrides & Furnham, 2006). Jealousy was measured with Multidimensional jealousy scale (MJS, Multidimensional jealousy scale, Pfeiffer & Wong, 1989). A positive correlation was found between trait emotional intelligence and jealousy to women in partnership. In addition, a positive correlation was found between the subscales of these variables. Also, statistically significant differences were found between trait emotional intelligency and jealousy comparing gender, no differences were revealed between the relationship groups, although a significant difference was found in one of the trait emotional intelligence subscales. Key words: trait emotional intelligence, jealousy, gender, types of relationships
Associations between Emotional Intelligence and Jealousy among women and men in partnerships and romantic relationships
Keywords: Psiholoģija; iezīmju emocionālais intelekts; greizsirdība; dzimums; attiecību veidi