Stimulu kontrasta ietekme uz fokusa dziļumu - Bērziņa, Daiga (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 42 lapaspuses. Tas satur 21 attēlu, 12 tabulas un 17 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: izpētīt stimula kontrasta ietekmi uz acs fokusa dziļumu (apmiglojuma uztveri). Metodika: attēla apmiglojuma uztveres sliekšņi tika noteikti, izmantojot Badāla lēcu sistēmu, tika izmantoti 5 dažādu kontrastu stimuli. Secinājumi: Stimula kontrasta līmenis statistiski nozīmīgi ietekmē apmiglojuma toleranci, ja novērotājs izdara spriedumus par samazinātas kvalitātes attēlu. Dalībnieku vecums ietekmē fokusa dziļumu pie zemiem kontrastiem. Atslēgas vārdi: fokusa dziļums, kontrastjutība, Badāla lēcu sistēma, apmiglojuma uztvere, tikko pamanāmais apmiglojums.

Bachelor work is written on 42 pages by computer in Latvian. It contains 21 figures, 11 tables and contains 17 references to literature. Aim: to investigate dependence of depth of focus (blur perception) on contrast Methods: to detect image blur thresholds in five different contrasts, was used Badal lens system. Conclusions: the stimulus contrast levels are statistically significant of blur threshold tolerance if observer makes judgments about image with reduced quality. The age of participants affected the depth of focus at low contrasts. Keywords: depth of focus, contrast sensitivity, Badal lens system, blur threshold, just noticeable blur.
Effect of stimuli contrast on depth of focus
Keywords: Fizika